Home Financieel De voordelen van PayPal: leer de e-wallet optimaal te gebruiken

De voordelen van PayPal: leer de e-wallet optimaal te gebruiken

door Redactie

PayPal is een betaalmethode die over de hele wereld gebruikt wordt. Niet alleen als betaaloptie in webshops, maar ook voor onderlinge transacties tussen consumenten. PayPal is niet zomaar een betaalmethode zoals iDEAL, maar een digitale rekening zonder dat er een bank tussen zit. En dat levert jou als gebruiker een aantal voordelen op. Lees hier hoe je een PayPal e-wallet het beste benut.

Wat is PayPal?

PayPal is een digitale betaalmethode die de gebruiker in staat stelt geld over te schrijven. Dit kan een betaling aan een webshop zijn zoals Bol.com of een andere Nederlandse of buitenlandse online winkel. Het platform zag het levenslicht in 1998 en groeide mee met de populariteit van het internet en online winkelen en betalen.

Een PayPal account maak je als gebruiker aan met je e-mailadres, en vervolgens kun je er je bankrekening aan koppelen. Zo wordt na een betaling via PayPal het bedrag direct van de lopende rekening afgeboekt. Een tweede mogelijkheid is om tegoed te storten op je account. Ook kunnen mensen of bedrijven geld overmaken naar jouw PayPal-account, waardoor dit als tegoed zichtbaar zal zijn. Uiteraard kun je dit saldo ook gewoon overmaken naar een reguliere bankrekening.

Ontzettend veel nationale en internationale websites ondersteunen tegenwoordig deze betaalmethode. Het is dan ook een van de meest gebruikte ter wereld. Niet alleen in grote webshops overigens. Ook wordt het veel gebruikt voor het werven van donaties en kun je veilig betalen met PayPal bij online casino’s.

De voordelen van PayPal voor zakelijk en consument

1: Gebruiksgemak

PayPal heeft verschillende voordelen waar zowel zakelijke als particuliere gebruikers van profiteren. Een groot voordeel van PayPal voor consumenten is het gebruiksgemak. Betalen via PayPal kan in enkele klikken en een transactie is een kwestie van seconden. Dat maakt het een minstens zo snelle methode als betalen via iDEAL, zeker op de mobiele telefoon wanneer de klant geen bankpas of device nodig heeft.

2: Veilig voor klant en webshop

Ten tweede is het een veilige en betrouwbare betaalmethode dankzij de verschillende maatregelen die het platform treft om de veiligheid te waarborgen. Zo maakt het gebruik van tweestapsverificatie. Ook kun je er als webshop-eigenaar op rekenen dat de kans op fraude nihil is. Het is een van de meest veilige betaalmethodes op de markt, zowel voor burger als bedrijven.

3: Lage transactiekosten

Deze betaalmethode heeft nog een groot voordeel voor bedrijven: de transactiekosten zijn relatief laag, zeker vergeleken met traditionele betaalmethoden. PayPal rekent een vast bedrag door aan webshops voor elke transactie. Dat maakt het makkelijker om hun kosten voor betalingen te budgetteren en te plannen. Verder biedt PayPal een extra voordeel voor grote partijen, door kortingen te geven aan bedrijven die een groot aantal betalingen verwerken. Indirect kan PayPal bedrijven doen besparen op tijd en dus kosten van boekhouding, doordat ze hiermee betalingen eenvoudig en veilig kunnen volgen.

4: Inzichten in de klant

Een voordeel van PayPal dat niet algemeen bekend is, is dat het webwinkels ook waardevolle klantinzichten biedt. Die kunnen vervolgens weer worden gebruikt voor marketingdoeleinden. Klantgegevens zoals locatie en betalingsvoorkeuren kunnen namelijk worden verzameld. Zo kunnen webshops deze informatie gebruiken om een beter inzicht in klanten te krijgen en vervolgens marketingstrategieën optimaliseren. Webwinkels zijn in staat om met de analysetools van PayPal het gedrag van klanten te volgen, trends vast te stellen en zo betere beslissingen nemen. Zodoende kan een bedrijf ervoor kiezen om kortingen of gerichte promotiecampagnes te gaan aanbieden.

Deze gegevens kunnen ook worden gecombineerd met andere input van klantgegevens. Denk aan de inzichten die sociale media kunnen bieden. De combinatie van deze data met betaalgedrag kan helpen om een vollediger beeld te krijgen van klanten en hun voorkeuren. Met deze gegevens in de hand kunnen webshops vervolgens gerichte campagnes opzetten die meer kans van slagen hebben.

Andere betaalmethodes versus PayPal

PayPal is natuurlijk niet de enige betaalmethode die internationaal gebruikt wordt. Wil je zonder hoge overboekingskosten of lange transactietijden geld overmaken of een betaling doen, dan zijn er meer opties. Allereerst iDEAL natuurlijk; een betaalmethode die in ons land door de meeste mensen wordt gebruikt. iDEAL heeft als eerste voordeel dat een betaling direct wordt ontvangen. Ook zijn er lage transactiekosten aan verbonden voor consumenten en bedrijven.

Daarnaast bestaan er mogelijkheden voor klanten om achteraf te betalen. Via Klarna bijvoorbeeld, maar ook een creditcardbetaling stelt de klant in staat later de rekening te voldoen. Als bijkomend voordeel geeft een creditcard kopersbescherming. Het grootste nadeel van vormen van achteraf betalen is dat er relatief hoge kosten aan verbonden zijn. Een laatste, minder gebruikte optie zijn cryptovaluta. Hoewel de waarde hiervan sterk kan variëren naar gelang de koers, kan het een snelle en veilige manier zijn om een transactie te doen. Toch zijn cryptomunten niet heel populair bij een breed publiek. Voor veel mensen blijft het onbekend terrein, en weinig (grote) webshops zullen deze betaalmethode ondersteunen.

Kortom, PayPal is een geschikte betaalmethode voor elke webwinkel die zowel webshop als klant verschillende voordelen biedt. Daarmee is het een waardevolle toevoeging aan de gebruikelijke betaalmogelijkheden zoals iDEAL en creditcard.

Ook interessant..