Mensen buiten de zakenwereld raken vaak in de war met de afkortingen CEO en CFO. Dat komt deels omdat de afkortingen erg op elkaar lijken, maar ook omdat allebei de functies even belangrijk zijn binnen een bedrijf. Wat betekent de afkorting CFO eigenlijk? En wat is het verschil tussen een CFO en een CEO?
CFO betekenis
CFO is de afkorting van Chief Financial Officer (CFO). De CFO is de hoogste financiële functie binnen een bedrijf, ook wel de financieel directeur genoemd. De belangrijkste taak van een CFO is het toezicht houden op de financiën en alle financiële activiteiten van het bedrijf, inclusief financieel risicobeheer, financiële planning, financiële rapportage, archivering, ondertekening controles en analyse van gegevens.
Wat is het verschil tussen een CEO en een CFO?
De CEO is de Chief Executive Officer en heeft binnen een bedrijf de belangrijkste rol. Hij houdt toezicht op alle activiteiten van het hele bedrijf, van verkoop tot administratie. Hij bekleedt de hoogste rang in het bedrijf en rapporteert alleen aan de raad van bestuur.
De CFO daarentegen rapporteert gewoonlijk aan de CEO, evenals aan de raad van bestuur. Ze geven ook leiding aan het financiële personeel van het bedrijf en zijn ook de belangrijkste financiële woordvoerder. Een CFO ondersteunt ook de Chief Operating Officer (COO) bij zowel tactische als strategische zaken met betrekking tot kosten-batenanalyse, het veiligstellen van nieuwe financiering, prognose behoeften en budgetbeheer.
Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van een CFO?
De CFO is verantwoordelijk de financiën van het bedrijf. Zo stelt de CFO de jaarlijkse budgetten van het bedrijf vast en analyseert financiële gegevens. Ook is de CFO verantwoordelijk voor een aantal afdelingen die financieel gerelateerd zijn, zoals budgettering, boekhouding, compliance en auditing.
De CFO is ook verantwoordelijk voor de financiële ondersteuning van de bedrijfsstrategie, wat betekent dat ze ervoor zorgen dat er voldoende liquide middelen beschikbaar zijn om strategische behoeften te dekken en risico’s te verminderen. De CFO is dus belangrijk voor alle financiële relaties als kredietverstrekkers, banken, investeerders, toezichthouders en andere financiële instellingen.