Home Financieel Wat doet een boekhouder?

Wat doet een boekhouder?

door Redactie

Ben je al een tijdje zelfstandig ondernemer en heb je een eenmanszaak? Of ben je aan het overwegen om binnenkort voor jezelf te beginnen en dus een eenmanszaak, helemaal voor jezelf, te gaan beginnen? Dan komen daar een hoop administratieve zaken bij kijken. Allereerst moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, dit is een organisatie van de landelijke overheid waar alle bedrijven ingeschreven staan. Niet alleen maar eenmanszaken, maar ook VOF’S (vennootschap onder firma, een bedrijf van twee personen) en BV’S (besloten vennootschap, een bedrijf met meerdere en verschillende aandeelhouders).

Schakel de hulp van een boekhouder in

Maar ook als je een particulier bent, en dus geen eenmanszaak, VOF of BV hebt of een bedrijf dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kan je de hulp van een boekhouder inschakelen.

Maar wat doet een boekhouder nu precies? Een boekhouder zorgt eigenlijk vooral voor alle administratieve zaken en voor het op orde brengen van jouw administratie. Dit kan het structureren en bijhouden van jouw volledige administratie zijn (zoals jaarrekening, aangifte inkomstenbelasting, inboeken in- en uitgaande facturen, de de urenadministratie, salarisadministratie etc.) Maar je kunt een boekhouder ook inschakelen voor het verwerken en indienen van de kwartaal en/of jaaraangiftes. Hierin heb je dus volledig een eigen keuze.

Om te bepalen wat een boekhouder precies voor jou kan gaan doen, is het goed om te kijken naar met welke werkzaamheden jij moeite hebt en/of geen tijd voor hebt. Zo weet je precies wat je uit handen gaat geven. Heb je een eenmanszaak en lukt het doen van de kwartaalaangiftes wel, maar vind je de jaaraangiftes moeilijk? Dan kun je de boekhouder vragen om ieder jaar de jaaraangifte te doen. Maar er zijn ook boekhouders die de dagelijkse administratie op zich nemen. Dit is vooral handig bij grote(re) bedrijven. Maar het is goed dat je dit artikel leest, zodat jij allereerst zelf kunt gaan bepalen waarvoor jij precies een boekhouder nodig gaat hebben.

Vind en kies een boekhouder uit de buurt

Weet jij ondertussen al waarvoor je een boekhouder nodig hebt? Op deze manier kun je zelf bepalen waarvoor jij een boekhouder gaat inschakelen en hoe een boekhouder jou kan gaan helpen met jouw administratie. Nu is het alleen nog zaak om een goede boekhouder te vinden. Ons advies is om een boekhouder in de buurt te zoeken. Vaak is persoonlijk contact fijn bij dit soort belangrijke zaken.

Ook interessant..