Home Kantoor Dé ultieme gids over het energielabel voor bedrijfspanden

Dé ultieme gids over het energielabel voor bedrijfspanden

door Redactie

Een energielabel voor je winkelpand aanvragen of een ander type bedrijfspand aanvragen wordt steeds populairder om te doen. Hoewel sommige bedrijven dit doen omdat zij zich bezig houden met het milieu, zijn anderen gemotiveerd door de wettelijke verplichtingen die aan het hebben van een energielabel gebonden zijn. Ook bij nieuwbouw van utiliteitsgebouwen is een energielabel verplicht. Het is namelijk zo dat de eigenaar bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand verplicht is om een energielabel aan te bieden.

In ieder geval is het hebben van een energielabel zeker iets wat je als bedrijfspand eigenaar niet moet onderschatten. Daarom vind je in deze blog een gids die je op weg helpt hiermee. Zo weet je zeker dat je niet in de problemen komt.

Wat is een energielabel?

In de eerste plaats is het zaak om te weten wat een energielabel precies is. Een energielabel is een etiket dat je bedrijfspand ontvangt waarbij het pand tot een bepaalde klasse van energiezuinigheid wordt gerekend. Daarbij is de letter A de hoogste (meest energiezuinige) categorie die je kunt behalen, terwijl een energielabel C vanaf 2023 voor kantoren wettelijk verplicht is. Het is voor bedrijven van belang om een zo goed mogelijk energielabel te krijgen.

Een gunstig energielabel kent veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan lagere energiekosten, hogere waarde en een aangenamer comfort. Bij het bouwen van een bedrijfspand is het dan ook verstandig om rekening te houden met de energieprestatie. Hoe zuiniger, hoe beter.

Waarom is een energielabel bedrijfspand verplicht?

Het hebben van een energielabel is dus verplicht. Daarbij moet het ook nog eens een energielabel zijn van minimaal C. Maar wat is de reden achter deze verplichtingen? De voornaamste reden is als maatregel tegen het beperken van klimaatverandering. De mensheid stoot momenteel te veel kooldioxide uit, waardoor er alles aan gedaan moet worden om dit te beperken. Dit geldt niet alleen voor de consument en de overheid, maar ook het bedrijfsleven. Met een energielabel C laat je zien dat jij je houdt aan de beperkingen die er zijn gegeven door de overheid.

Hoe vraag je een energielabel voor je bedrijfspand aan?

Nu je over de kennis beschikt achter de argumenten van het hebben van een energielabel, is de volgende stap het krijgen van dit label. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Het is vrij simpel om een energielabel aan te vragen. Er zijn vele bedrijven die gespecialiseerd zijn in het uitreiken van energie labels. Dit komt met name doordat haast iedereen er eentje in huis moet hebben. Vraag bij dit soort bedrijven een energielabel aan, waarna je een inspectie van je pand kunt verwachten. Na de inspectie dien je een korte periode te wachten voordat het resultaat van de inspectie naar het adres van je bedrijf wordt gestuurd en je het energielabel op een mooi plek kunt stoppen. Het proces is dus vrij makkelijk om te volgen.

Waardoor krijg je een betere energielabel?

Er zijn meerdere manieren waardoor je een betere energielabel krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de isolatie, vervangen van oude verlichting voor LED of het investeren in duurzame verwarming. Wil jij weten hoe je een beter energielabel krijgt? Vraag een energieprestatieadvies-gesprek aan bij een gecertificeerd adviseur. Partijen als Energielabel Voor Mijn Pand geven dit soort adviezen uit. Tevens kun je er ook voor kiezen om duurzame apparaten aan te schaffen. Deze nemen namelijk minder energie op en zijn daardoor zuiniger. Ook helpt het om voor duurzame energie te kiezen dat direct is verbonden met het bedrijfspand. Denk dan aan met name zonnepanelen.

Ook interessant..