Home Financieel Beleggen in whisky: zo investeer je in Schotse single malts

Beleggen in whisky: zo investeer je in Schotse single malts

door Redactie

Investeren in whisky is dé trend van dit moment; en dan vooral in flessen Schotse single malt whisky. Dit product wordt wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn erfgoed, kwaliteit en vakmanschap. Ben je benieuwd wat beleggen in whisky oplevert, hoe je zelf kunt investeren in flessen of vaten en op welke factoren je moet letten? Lees dan snel verder.

Wat maakt beleggen in whisky zo interessant?

Schotse single malt whisky wordt steeds populairder. Niet alleen als premium drank, maar ook als serieuze investeringsmogelijkheid. Over de periode van 1936 tot 2008 stegen de prijzen van Schotse whisky met maar liefst 6,6% per jaar. Het jaarlijkse rendement over de laatste veertien jaar kwam zelfs uit op gemiddeld 15%. De oorzaak van deze waardegroei is schaarste: maar twaalf procent van Schotse whisky wordt gebotteld als single malt en slechts 1% van de totale whiskyproductie is 25 jaar of ouder.

Hoe het komt dat de flessen zo zeldzaam zijn? In de jaren negentig steeg de wereldwijde vraag naar Schotse single malt whisky aanzienlijk, echter speelde een deel van de distilleerderijen niet in op deze ontwikkeling. Het gevolg: een groot tekort aan aanbod anno 2023, waarnaast de whisky-vraag nog steeds onverstoord groeit. Bovendien kunnen jaren oude Schotse single malts niet in een handomdraai bijgemaakt worden. De waarde blijft door deze factoren alsmaar stijgen, wat beleggen in whisky zo interessant maakt.

Zelf beleggen in whisky via een handelsplatform

Investeren in Schotse single malt whisky is wellicht makkelijker dan je denkt. Je kunt namelijk via een online handelsplatform zelf beleggen in whisky. Dit platform is toegankelijk en geschikt voor iedere whiskybelegger, ongeacht de ervaring. Via geavanceerde zoekmogelijkheden kun je filteren op kenmerken van de whisky en op factoren die jij belangrijk vindt. Daarbij vind je binnen het platform verschillende whiskyindexen, unieke data, tutorials, trends en ontwikkelingen die je helpen bij het maken van de juiste beleggingsbeslissing.

Met een inleg van enkele honderden euro’s kun je een persoonlijke whiskyportefeuille van exclusieve Schotse single malts samenstellen en verhandelen. Koop je een fles aan, dan wordt je juridisch eigenaar en krijgt de fles een unieke code. Hiermee kun je aantonen dat jij de eigenaar bent. Na aankoop wordt de fles fysiek gecontroleerd op echtheid en staat deze vervolgens veilig en verzekerd opgeslagen in een whiskykluis of warehouse.

Tips: beleggen in whisky

Wil je graag zelf beleggen in whisky via een handelsplatform, let dan goed op onderstaande factoren die invloed hebben op de waarde van een fles:

  • Schaarste: De hoeveelheid op de markt beschikbare flessen beïnvloedt sterk de prijs. Ga op zoek naar Schotse single malts die in kleinere hoeveelheden op de markt komen en waarvan de productie niet kan worden opgevoerd.
  • Rijpingstijd: Hoe langer de whisky op vat heeft gelegen, hoe exclusiever – en lekkerder – hij is. De meest interessante rendementen worden behaald met langer gerijpte Schotse whisky’s.
  • Distillateur: De merkbekendheid van een distilleerderij draagt aanzienlijk bij aan het prestige van een whisky. Desalniettemin kan een relatief onbekende distilleerderij ook beleggingswaardige flessen uitbrengen. Bijvoorbeeld wanneer een editie een hoge waarderingsscore krijgt.
  • Expert rating: Bij beleggen in whisky is het belangrijk om naar de ratings te kijken. Voor experts zijn whisky’s met een rating onder de 80 punten niet interessant. Let vooral op scores van 95 punten en meer.
  • Marketing en design: De wijze waarop een fles in de markt is gezet, kan van invloed zijn op de waarde. Bijvoorbeeld als het gaat om een limited edition, als er veel promotionele activiteit is geweest of als het design van de verpakking van uitmuntend niveau is.
  • Regio van herkomst: De kwaliteit en het karakter van een whisky worden mede bepaald door de geografische ligging van de distilleerderij. De ene regio telt meer distilleerderijen dan de andere. Dat maakt dat een whisky zeldzamer kan zijn.

Ook interessant..