Home Financieel 4 tips om te besparen op de bedrijfskosten

4 tips om te besparen op de bedrijfskosten

door Redactie

Een eigen onderneming is een fantastische uitdaging. Als het bedrijf goed loopt, levert dit financieel ook veel voordelen op. Aan de andere kant moet men ook rekening houden met extra kosten. Zeker wanneer er personeel in dienst is en een pand onderhouden moet worden. Denk daarnaast ook aan productie- en marketingkosten. Dit alles is van invloed op hoeveel winst het bedrijf maakt. Logischerwijs maak je meer winst als de bedrijfskosten laag blijven. Maar hoe pak je dit aan? Hoe bespaar je op de bedrijfskosten, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van jouw producten of diensten? We zetten vier eenvoudige tips op een rij.

Besparen op de energiekosten

Niet alleen particulieren hebben veel last van de hoge energiekosten, ook ondernemers. Niet alleen tijdens de productie, maar ook bij het aanhouden van een eigen pand. Denk maar eens in hoeveel energie er wordt verbruikt om een kantoorruimte te verwarmen, licht te branden en apparaten te laten werken. Hier valt gelukkig veel en relatief gemakkelijk te besparen. Bijvoorbeeld door via www.ledwereld.nl nieuwe ledverlichting te kopen. Als je alle conventionele lampen op kantoor vervangt voor LED, levert dit jaarlijks toch weer een flinke besparing op. Bovendien hoeven de lampen minder vaak vervangen te worden, wat op de lange termijn een nog hogere besparing tot gevolg heeft.

Zorg ervoor dat de verwarming en apparaten na werktijd volledig zijn uitgeschakeld. Bij veel bedrijven is dit niet het geval en dat leidt tot een onnodig hoog energieverbruik. Ook hier valt dus nog veel te besparen.

Krijg inzicht in de maandelijkse uitgaven

Besparen is lastig als je niet weet wat er maandelijks precies wordt uitgegeven. Hoe kun je besparen als niet duidelijk is waar de meeste kosten vandaan komen? Daarom is het des te belangrijker om eens alle kosten op een rij te zetten. Waar geef je het meeste geld aan uit? Hoe zou je hierop kunnen besparen? Denk bijvoorbeeld aan andere huisvesting, ander materiaalgebruik, een andere productiewijze, korten op personeel, enzovoorts. Dit overzicht zal heel veel duidelijkheid verschaffen.

Koop meer tweedehands

Dit is met name een goede tip voor startende ondernemers. Er is namelijk heel veel tweedehands te krijgen. Van kantoorinrichting tot computers en zelfs gerecyclede cartridges. Werkelijk alles is te vinden. Geef je ogen dus goed de kost en probeer zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Misschien is er wel een bedrijf bij jou in de buurt dat failliet is gegaan of om een andere reden de werkzaamheden opgeeft. Schroom je dan niet om te vragen of zij nog van wat spullen af moeten. Dat scheelt hen extra werk en bespaart jou een hoop geld. Bovendien is het ook nog eens heel goed voor het milieu. Win-win dus!

Besparen op de personeelskosten

Natuurlijk betekent dit niet dat je veel minder salaris moet betalen dan dat ze verdienen. Het is juist belangrijk dat je goed personeel aantrekt en vasthoudt. Daar hoort een goed salaris bij. Maar het is wel goed om eens kritisch naar het huidige personeelsbestand te kijken. Probeer echt goede krachten te vinden en die aan te houden, maar minimaliseer waar dat nodig is.

Ook interessant..