Home Financieel Tips voor de beginnende copy trader

Tips voor de beginnende copy trader

door Redactie

Heb je weleens gehoord van copy trading? ‘Copy trading’ is simpel gezegd een startende trader (iemand die handelt op de financiële markt, zoals een aandelenbeurs), die de strategieën en trades van een meer ervaren trader overneemt op de beurs. Het is een effectieve methode voor mensen met weinig- tot geen kennis van investeren en handelen op de financiële markt, aangezien de acties op passieve wijze plaatsvinden. Echter, zoals bij alle investeringen, kent ook copy trading bepaalde risico’s. Hieronder enkele tips om als copy trader aan de slag te gaan.

Tip 1: Begrijpen hoe copy trading werkt

Wil je gaan copy traden? Probeer dan eerst te begrijpen hoe het werkt. Copy trading houdt in dat ervaren investeerders hun trades of technieken vrijgeven zodat anderen ze kunnen kopiëren, daarom heet het ook ‘copy trading’. Je kunt hierbij denken aan zaken als de posities die ze innemen of de financiële markt waarop ze handelen met zowel de winsten als de verliezen weergegeven. Al zijn er ook diverse sites die alleen de winsten publiceren, waardoor veel beginnende traders denken dat ze geen geld kunnen verliezen.

Op deze sites kun je vaak kiezen uit verschillende accounts, afhankelijk van je ervaring en de redenen die je hebt om te gaan copy traden. Er zijn trader accounts voor gevorderde traders die hun trades delen die vervolgens worden gekopieerd of gevolgd door startende traders. Ook zijn er trader accounts voor gebruikers die de trades kopiëren. Het zijn vaak startende traders die de acties van andere traders op het platform willen spiegelen en over willen nemen om eenvoudig geld te verdienen.

Copy traden is mogelijk op alle populaire financiële markten, waaronder FOREX (FX), aandelen, grondstoffen, cryptovaluta en ‘contracts for difference’ (CFD’s). Bij alle desbetreffende opties kun je de positie van de gekopieerde trader spiegelen en overnemen, inclusief de weergave van de opening en sluiting van de trades.

Tip 2: Doe gedegen onderzoek

Heb je gedegen onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de website en weet je op welke site je je wilt inschrijven? Ga dan vervolgens verder onderzoek verrichten en op zoek naar ervaringen van andere consumenten naar de handelaren die je wilt kopiëren. Vaak worden deze handelaren beoordeeld via een intern systeem, maar neem vooral de tijd om eigen onderzoek uit te voeren naar hun achtergrond, hun kennis, hun basis waarop ze de trades baseren en hoeveel ze hebben geïnvesteerd. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat de manier waarop ze handelen op de beurs overeenkomt met jouw wensen.

Het is ook de moeite waard om onderzoek te doen naar de markten waarin de gekopieerde trades plaatsvinden. Wil je bijvoorbeeld handel in aandelen CFDs gaan voeren? Verdiep je dan vooraf zeer secuur in deze handelssoort. Op deze manier vergroot je je kennis en zorg je voor een stabiele basis om ook zelf de logica achter trades te kunnen herkennen.

Tip 3: Zorg dat je de voor- en nadelen van copy trading kent

Voordelen van copy trading voor de starter op de financiële markt zijn onder andere; inzicht krijgen in het traden door trades van andere handelaren te bekijken, het opdoen van kennis door deze handelaren te volgen en vooral te kijken naar de achtergrond van hun trades en de do’s en dont’s die ze verrichten op de markt.

Voor de meer ervaren handelaar biedt copy trading andere mogelijkheden. Het kan een manier zijn om meer te verdienen aan lopende investeringen door anderen hun strategieën over te laten nemen en hier een percentage voor te ontvangen.

Copy trading kent uiteraard ook risico’s. Door het kopiëren van de trades van andere handelaren kun je ook dezelfde verliezen leiden als zij dikwijls doen. Wellicht delen ze alleen de positieve verhalen, maar niemand die handelt op aandelenbeurzen heeft altijd winst, zeker niet op een volatiele markt (een markt die veel schommelt). Het feit dat het spiegelen van trades ook automatisch geregeld kan worden, weerhoudt handelaren gedegen onderzoek te doen en dat kan leiden tot (nog meer) verlies.

Onthoud goed dat copy trading een goede manier van handelen kan zijn in de financiële markt, maar gebruik het niet als enige strategie. Er worden namelijk ook grote verliezen geleden met copy trading en dat zou toch zonde zijn van je zuurverdiende geld.

Ook interessant..