Home Financieel Verschillende soorten cryptocurrency

Verschillende soorten cryptocurrency

door Redactie

Er zijn een aantal verschillende soorten cryptocurrency. Cryptocurrency is digitaal geld en dus niet tastbaar. Het is geen wettelijk betaalmiddel, mar het wordt gezien als een goed in Nederland. Om iets geld te kunnen noemen, moet het voldoen aan de drie basisbeginselen: ruilmiddel, oppotmiddel en rekenmiddel. Bij cryptocurrency varieert de waarde sterk. De markt van de cryptomunten weet niet goed welke waarde eraan de munten moet worden gegeven. Het onmogelijk om bijvoorbeeld Bitcoins in grote hoeveelheden tegelijk te maken en daardoor zijn ze erg schaars. Niemand weet wat de waarde in de toekomst gaat doen. Lees hier meer over de verschillende soorten cryptocurrency.

Bitcoin

De bitcoin is de meest bekende cryptocurrency op dit moment. De waarde van deze munt is aanzienlijk hard gestegen. In het jaar 2010 waren de eerste paar munten nog geen €0,10 waard. Het hoogste punt (tot nu toe) ligt rond de €18.000. Deze piek vond plaats aan het einde van het jaar 2017. Er heeft inmiddels dus een flink rendement plaatsgevonden. Aangezien er mensen sterven of de toegang tot hun wallet verliezen, is de verwachting dat er steeds minder bitcoin in omloop zal zijn. De bitcoin wordt dus steeds schaarser. Het limiet van de Bitcoin ligt op 21 miljoen.

Ethereum

Sinds het jaar 2013 is de ethereum een grote speler op de markt van de cryptocurrency. Het platform is gebaseerd op de technologie van de blockchain, deze technologie zit achter meerdere cryptomunten. De cryptocurrency waar je in kunt handelen, noemen we de Ether. Een groot voordeel van de Ether is dat de transacties sneller plaatsvinden dan bij bijvoorbeeld de Bitcoin. De Ether is compleet te programmeren met dank aan haar smart contracts. De Ether heeft in tegenstelling tot de Bitcoin geen limiet. In het jaar 2017 is de Ethereum opgesplits in twee delen: Ethereum en Ethereum Classic. Er zijn dus twee munten in omloop van Ethereum. De waarde van deze speler varieert enorm, bekijk de huidige ethereum prijzen online.

Dash

Dash is één van de vele altcoins die is gebaseerd op de Bitcoin. Dash heeft een lichte en effectieve blockchain, waardoor deze digitale munt snellere omloopsnelheid heeft dan de Bitcoin. Een transactie vindt plaats binnen enkele seconde; bij de Bitcoin kan dit wel een paar uur duren. Daarnaast biedt Dash enorm veel privacy voor haar gebruikers. Als gebruiker krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor de functie PrivateSend. Door middel van deze functie krijg je de mogelijkheid om anoniem geld te versturen. Van alle transactiekosten die worden gemaakt wordt er ongeveer 10% verzameld in een gezamenlijk potje: de Dash Treasury. Het geld wat in deze pot terecht komt, wordt vervolgens besteed aan ontwikkeling voor nieuwe projecten. Op dit moment zijn er ongeveer 7,5 miljoen munten in omloop van de 19 miljoen munten wat uiteindelijk beschikbaar wordt gesteld.

Ook interessant..