Home Financieel Waarom loonadministratie uitbesteden?

Waarom loonadministratie uitbesteden?

door Redactie

Als ondernemer ben je verplicht om een loonadministratie bij te houden. En dan kan je ook nog kiezen of je het zelf wilt doen of dat je het gaat uitbesteden. Natuurlijk zitten daar enige voordelen aan maar ook zeer zeker nadelen. We gaan eens kijken hoe je een weloverwogen keuze kan maken hierin.

Waarom loonadministratie uitbesteden?

Wanneer je heel erg opziet tegen het papierwerk is het natuurlijk een hele goede keuze om de loonadministratie uit te besteden. Wanneer je dit laat doen door een gerenommeerd administratiekantoor dan zorgen hun voor de salarisadministratie, de loonstroken, de jaaropgaves en de loonbelastingaangiftes. Er zijn enkele administratiekantoren die ook arbeidsovereenkomsten opstellen, nieuwe medewerkers aanmelden bij instanties en ze beantwoorden ook de vragen van het personeel.

Wat zijn de voordelen van de loonadministratie uitbesteden?

Wanneer je de voordelen gaat bekijken om de loonadministratie uit te gaan besteden dan kom je op de volgende voordelen:

  • Tijdsbesparing: Als je de loonadministratie gaat uitbesteden hoef je als ondernemer alleen nog maar urenstaten en personeelsmutaties bij te houden. Daardoor maak je tijd vrij en is er meer energie voor andere dingen binnen het bedrijf die ook moeten gebeuren.
  • Niet verdiepen in complexe materie: Loonadministratie veranderd steeds weer van regels. Deze hoef je niet meer bij te houden als je het uitbesteed.
    Uitbesteden valt mee wat betreft de prijs: Als je denkt dat het uitbesteden van de loonadministratie veel kost dan valt dit zeker wel mee.
  • Geen kennis over loonadministratie te hebben: Omdat loonadministratie veel kennis vereist hoef je deze niet meer te vergaren. Wanneer je een fout maakt kost het je geld wanneer je dit uitbesteed is die kans heel erg klein.

Wat zijn de nadelen van de loonadministratie uitbesteden?

Wanneer je naar de nadelen van loonadministratie uitbesteden gaat kijken kom je de volgende nadelen tegen:

  • Je bent afhankelijk van het administratiekantoor: Voor elke mutatie ben je afhankelijk van het administratie kantoor.
  • Je hebt minder overzicht: Wanneer je de loonadministratie uitbesteed heb je er zelf weinig overzicht van.
  • Je bouwt geen kennis en expertise op: Het is natuurlijk altijd goed om een beetje thuis te zijn op het gebied van de boekhouding en de belasting. Wanneer je het dus uitbesteed heb je hier weinig kaas van gegeten.
  • Minder grip op kwaliteit: Wanneer er een fout gemaakt wordt in de loonadministratie kan je dit een fixe boete opleveren. Je moet het vertrouwen wel hebben om dit volledig aan het administratie kantoor over te geven.

Wanneer is het uitbesteden van de loonadministratie interessant?

Wanneer je tien tot vijftien medewerkers hebt in je bedrijf dan is het interessant om de loonadministratie uit te besteden. Is het bedrijf wat kleiner dan is het uitbesteden van je loonadministratie vaak wat duurder. Meestal rekenen administratiekantoren een vast bedrag voor bedrijven tot tien medewerkers. Wanneer je meer medewerkers hebt dan wordt het per persoon of per loonstrook als meerprijs gerekend. Als de onderneming uit meer dan vijftig medewerkers bestaat dan is het veel minder interessant. Over het algemeen hebben bedrijven dan een eigen salarisadministratie.

Ook interessant..