Home Financieel Factoring: De beste vorm van werkkapitaal financiering

Factoring: De beste vorm van werkkapitaal financiering

door Redactie

Factoring is een financieringsvorm waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt het bedrijf een percentage van de factuurwaarde en neemt het debiteurenrisico over. Hierdoor beschikt het bedrijf direct over werkkapitaal en hoeft het niet te wachten tot de facturen betaald worden. In dit artikel bespreken we waarom factoring de beste vorm van werkkapitaal financiering is.

Snelle beschikbaarheid van werkkapitaal

Een van de grootste voordelen van factoring is de snelle beschikbaarheid van werkkapitaal. Het bedrijf ontvangt direct een percentage van de factuurwaarde, meestal tussen de 80% en 90%. Hierdoor kan het bedrijf zijn rekeningen betalen en investeren in groei zonder te hoeven wachten op de betaling van zijn klanten. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die snel willen groeien en niet genoeg werkkapitaal hebben om hun plannen te financieren.

Geen debiteurenrisico

Een ander voordeel van factoring is dat de factoringmaatschappij het debiteurenrisico overneemt. Dit betekent dat als een klant niet betaalt, de factoringmaatschappij verantwoordelijk is voor het innen van de factuur. Dit vermindert het risico voor het bedrijf en zorgt ervoor dat het zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten in plaats van zich zorgen te maken over wanbetalingen.

Verbetering van de cashflow

Factoring kan ook helpen bij het verbeteren van de cashflow van een bedrijf. Doordat het bedrijf direct geld ontvangt voor zijn facturen, kan het zijn rekeningen op tijd betalen en voorkomen dat het in financiële problemen komt. Bovendien kan het bedrijf dankzij factoring snel groeien en nieuwe klanten aantrekken, waardoor de cashflow verbetert.

Flexibiliteit

Factoring biedt ook flexibiliteit voor bedrijven. Het bedrijf kan kiezen welke facturen het wil verkopen en hoeveel werkkapitaal het nodig heeft. Hierdoor kan het bedrijf zijn financieringsbehoeften afstemmen op zijn groeiplannen en cashflow-behoeften. Gebruik maken van factoring biedt dus een hoop vrijheid voor bedrijven. Ze kunnen hierdoor namelijk ervoor zorgen dat ze altijd kapitaal beschikbaar hebben voor dagelijkse bezigheden.

Geen extra schulden

Factoring is geen lening en creëert daarom geen extra schulden voor het bedrijf. Het bedrijf verkoopt zijn openstaande facturen en ontvangt daarvoor direct geld. Dit betekent dat het bedrijf geen rente hoeft te betalen en geen extra financiële verplichtingen heeft. Het bedrijf krijgt een voorschot op de facturen en krijgt het overblijvende deel van de facturen terug nadat het factoringbedrijf dit heeft afgehandeld. In ruil hiervoor betaalt het bedrijf een percentage van de facturen als vergoeding voor het werk.

Ook interessant..