Home Financieel De hypotheekrente knalt omhoog. Waarom de spaarrente niet?

De hypotheekrente knalt omhoog. Waarom de spaarrente niet?

door Redactie

Deposito rentes beginnen wel wat te stijgen. De hypotheekrentes zijn sinds oktober 2021 aan een spectaculaire stijging bezig. Wie nu een hypotheek afsluit is al snel 1,5% duurder uit dan een paar maanden geleden. Niet zo vreemd dat veel spaarders zich afvragen waarom de rente op hun spaarrekening nog steeds op of net boven de 0% staat. Waarom verhogen de banken de spaarrente nog niet?

Verschil tussen korte en lange rente

Op de rentemarkten bestaat er een groot verschil tussen de kapitaalmarktrente en de geldmarktrente. De kapitaalmarktrente is de rente is op langlopende leningen, terwijl de geldmarktrente draait om kortlopende leningen (vaak geldt maximaal een jaar). Dit verschil is erg belangrijk bij de huidige ontwikkeling van de hypotheekrentes en spaarrentes.

Kapitaalmarktrente

Waar ‘de Nederlandse kapitaalmarktrente’ staat gaat het meestal over de rente op een Nederlandse staatslening met een looptijd van 10 jaar. De afgelopen jaren was deze kapitaalmarktrente voor een groot gedeelte nog negatief. De Nederlandse overheid kreeg dus geld toe als het een staatslening uitbracht!

De afgelopen maanden is de kapitaalmarktrente echter heel snel gestegen. Gisteren kwam de kapitaalmarktrente al boven de 1,2% uit.

Voor hypotheken (vooral met langere renteperioden) geldt deze kapitaalmarktrente als benchmark (richtlijn). Het is dan ook niet zo vreemd dat de hypotheekrentes een vergelijkbare stijging hebben laten zien als de kapitaalmarktrente.

Geldmarktrente

Bij een gewone spaarrekening kan de spaarrente op ieder moment gewijzigd worden. Hierbij geldt de kapitaalmarktrente dan ook niet als benchmark, maar de geldmarktrente. Om een goed beeld te krijgen van de rente-ontwikkeling op de geldmarkt is het dan ook niet logisch om naar de kapitaalmarktrente te kijken. Betere maatstaven zijn de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) aan banken doorberekent en de rente die banken onderling berekenen (Euribor).

Dan wordt duidelijk waarom de spaarrentes nog niet gestegen zijn: zowel de rente die de ECB doorberekend als de kortlopende Euribor rente staat nog steeds dik in de min. Deze rentes zijn in de afgelopen maanden nauwelijks van hun plaats gekomen.

Deposito rente

Gebeurt er dan helemaal niets op de spaarmarkt? Toch wel. Steeds meer banken verhoogden in de afgelopen weken de depositorentes. Bij een deposito wordt het geld, en daarmee de rente, voor een langere periode vastgezet. Dat die rentes wel stijgen is goed te begrijpen, gezien bovenstaande ontwikkeling.

Wachten op renteverhoging ECB

Wanneer gaan de spaarrentes dan wel stijgen? De verwachting is dat hiervoor eerst een renteverhoging van de ECB nodig is. Als de rente die de ECB doorberekent aan banken weer in de plus komt, dan is de kans groot dat banken hun variabele spaarrente ook weer eens gaan verhogen.

Ook interessant..