Merk je dat er periodes zijn waarin er veel minder werk wordt gedaan? Waarin personeelsleden weinig zin hebben om iets te doen en er misschien zelfs veel menselijke fouten worden gemaakt? Dan is dit een duidelijk signaal dat de productiviteit op kantoor gedaald is. Dat heeft op de lange termijn grote gevolgen voor een bedrijf. Zo moet je misschien meer mankracht inschakelen voor hetzelfde werk en loop je het risico dat producten minder goed worden gemaakt of dat klanten om welke reden dan ook niet op de juiste manier worden geholpen.
Ken je dit? Dan is het belangrijk om het tij zo snel mogelijk te keren. Maar hoe pak je dit aan? Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop de productiviteit op kantoor gestimuleerd kan worden en het bedrijf weer opnieuw kan gaan groeien. In dit artikel geven we drie slimme tips.
1. Optimaliseer de werkomgeving
Kantoorinrichting speelt een belangrijke rol in de productiviteit op de werkvloer. Wist je dat? Als de productiviteit op kantoor tegenvalt en er bijvoorbeeld beter en sneller vanuit huis wordt gewerkt, dan is dit duidelijk een teken dat er op kantoor iets misgaat. Misschien is de ruimte wel niet comfortabel genoeg of zijn er onvoldoende voorzieningen aanwezig om de werkzaamheden snel en efficiënt te kunnen verrichten.
Zodra de productiviteit daalt, is het dan ook goed om de werkomgeving nog een keer onder de loep te nemen. Bespreek dit eventueel ook met het personeel. Wat mist er op dit moment? Welke dingen zouden kunnen helpen om het werk beter en makkelijker te maken? Kom je er zelf niet uit? Besteed de kantoorinrichting dan uit aan bijvoorbeeld Ditt. Officemakers. Zij weten precies hoe een kantoor geoptimaliseerd moet worden, zodat deze aan alle wensen voldoet en van alle gemakken is voorzien. Hierdoor staat niets meer in de weg om goed en snel werk te kunnen leveren.
2. Stimuleer gezonde voeding en voldoende beweging
Veel mensen leven te ongezond. Dit heeft ook gevolgen voor de productiviteit. Stel, iemand eet vooral suikerrijke producten en snelle koolhydraten. Dan is de kans groot dat ze eerst een piek in hun energie krijgen, waarna plotseling een enorme dip volgt. Dit heeft ook gevolgen voor het werk dat zij verrichten. Ook wordt er onvoldoende bewogen, zeker bij kantoorbanen, en hierdoor zal het brein minder geactiveerd worden. Als werkgever kan je veel doen om gezonde gewoontes te stimuleren.
Probeer bijvoorbeeld zelf gezonde voeding aan te bieden in de kantine en plan elke lunch een momentje in waarop er gezamenlijk een wandeling wordt gemaakt. Ook kan er geïnvesteerd worden in zit/statafels. Op die manier worden er meer momenten van beweging gecreëerd, wat een positief effect heeft op de productiviteit én de gezondheid van het personeel.
3. Zorg voor focus ruimtes
Tegenwoordig zien we dat de functie van kantoor is veranderd. Doordat meer mensen ook vanuit huis werken, wordt het kantoor meer als ontmoetingsplek gezien. Hierdoor zijn er minder afgesloten ruimtes te vinden en is er sprake van één open werkomgeving. Dit neemt echter niet weg dat sommige personeelsleden misschien juist meer baat hebben bij stilte en rust tijdens het werken. Zorg daarom ook voor enkele ruimtes waar echt in alle rust gewerkt kan worden, zodat die mogelijkheid er altijd is.