Home Financieel Wat is omzet?

Wat is omzet?

door Redactie

Ben je net begonnen als zzp-er en vraag je je af wat omzet eigenlijk is? Als zzp’er moet je een boekhouding bijhouden en belasting betalen. Daarvoor moet je weten wat omzet is. In dit artikel leggen we uit wat omzet precies is.

Omzet betekenis

Onder omzet verstaan we het totaal van alle inkomsten van een bedrijf in een bepaalde periode. De hoogte van de omzet wordt bepaald door het aantal verkopen en de bijbehorende prijs van de producten.

Wat zegt de hoogte van de omzet?

Uit de omzet kun je een beetje aflezen hoe succesvol een bedrijf is. Als je helemaal niets hebt verkocht, heb je ook geen omzet. Maar het zegt echter niets over de winst die je hebt gemaakt. Het klinkt misschien raar, maar ondanks dat je een hoge omzet hebt, kun je toch verlies draaien. Dat gebeurt als je bijvoorbeeld meer uitgaven hebt dan inkomsten, iets wat vaker gebeurt in de opstartperiode van een bedrijf.

Bruto omzet, netto omzet en btw

Bruto omzet is de totale omzet van een bedrijf. Om de netto omzet te berekenen trek je de teruggenomen artikelen, schadevergoedingen en achteraf toegekende kortingen af van je bruto omzet. Btw (belasting over toegevoegde waarde) ofwel omzetbelasting is de belasting over de verkoop van producten en diensten.

Het verschil tussen omzet en winst

Je omzet berekenen is heel eenvoudig. Je telt gewoon alle facturen bij elkaar op. Winst berekenen is iets lastiger. Als je wilt berekenen wat je winst is, moet je alle gemaakte kosten aftrekken van je omzet. Denk hierbij aan het materiaal wat je nodig had voor de productie van je producten. Als je alle kosten aftrekt van je omzet hou je de winst over.

Winst, bedrijfsresultaat en nettowinst

Bij de brutowinst hou je alleen rekening met de kosten die direct met een opdracht of verkoop gemoeid zijn. Maar je spendeert natuurlijk meer geld aan je bedrijf dan alleen de productiekosten. Denk hierbij aan de huur van bedrijfsruimten, of de aanschaf van software en computers. Omdat deze kosten niet direct te maken hebben met het productieproces worden ze ook wel ‘overhead’ genoemd. Als je deze kosten aftrekt van de totale omzet hou je het bedrijfsresultaat over. Netto winst is het bedrag wat je onderaan de streep overhoudt als je ook belastingen, rente en dividend van de omzet aftrekt.

Ook interessant..