Home Ondernemen Een eigen onderneming starten? Hier moet je aan denken

Een eigen onderneming starten? Hier moet je aan denken

door Redactie

Het starten van een eigen onderneming kan behoorlijk spannend zijn. Of je nu al een concreet idee hebt voor je bedrijf of nog aan het brainstormen bent, er zijn veel zaken waar je aan moet denken voordat je van start kunt gaan. Het kan dus geen kwaad om van te voren een lijstje te maken, zodat je niets over het hoofd ziet. In dit artikel nemen we de meest belangrijke zaken door, zoals het afsluiten van een Sim only abonnement en het openen van een bankrekening, zodat je de perfecte basis hebt voor een succesvolle onderneming.

Een telefoonabonnement

Als beginnend ondernemer ben je continu in de weer met het regelen van klussen en het verzamelen van nieuwe contacten, wat betekent dat je waarschijnlijk erg veel aan het bellen bent. Ben je toevallig al in het bezit van een geschikte telefoon? Dan is een Sim only abonnement ideaal voor jou. Bij een Sim only abonnement sluit je een abonnement af, maar ontvang je geen nieuwe telefoon. Je betaalt dus echt alleen voor de databundel, wat ideaal is als je geen extra kosten wilt maken. Bovendien kun je ook kiezen voor een zakelijk abonnement, waarmee je ook weer een aantal voordelen krijgt.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Een van de eerste dingen die je doet bij het opstarten van een eigen onderneming is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt dit heel gemakkelijk online doen, of langsgaan bij een Kvk-kantoor. Bij de inschrijving geef je onder andere aan welke ondernemingsvorm je kiest, dus of je bijvoorbeeld een eenmanszaak hebt of dat het om een bv gaat) en wat de activiteiten van je onderneming zijn. Na de registratie krijg je een Kvk-nummer. Ook een inschrijving bij de Belastingdienst is verplicht, hier krijg je een btw-nummer nadat je je hebt ingeschreven.

Een zakelijk adres

Bij een inschrijving bij de Kamer van Koophandel heb je een zakelijk adres nodig en het is goed om daar van te voren even over na te denken. Misschien heb je al een kantoorruimte in gedachten, maar als je dat niet hebt en vanuit huis wilt werken of geen vaste werkplek nodig hebt, kan het ook fijn zijn om een zakelijk inschrijfadres aan te vragen. Zo ontvang je thuis geen overbodige post en staat je privéadres niet online.

Een zakelijke bankrekening

Als je een onderneming begint is het openen van een zakelijke bankrekening een belangrijke stap. Met een zakelijke rekening kun je bijvoorbeeld facturen ontvangen en betalingen doen. Om een zakelijke bankrekening te openen, heb je vaak een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een geldig identiteitsbewijs nodig. Elke bank heeft zijn eigen voorwaarden en servicekosten, dus het is verstandig om bij meerdere banken informatie op te vragen en een vergelijking te maken, zodat je de juiste keuze kunt maken. Sommige banken bieden ook extra diensten aan voor zakelijke klanten en ook heeft iedere bank tegenwoordig een eigen app, waarvan de functies onderling verschillen. Naast de objectieve plus- en minpunten is persoonlijke voorkeur dus ook belangrijk.

Ook interessant..