Bij het scheiden van mkb afval, is het goed om van tevoren in kaart te brengen welke afvalstromen het meest voorkomen in jouw bedrijf. Hoewel er natuurlijk verschil zit per mkb, zijn dit over het algemeen de meest voorkomende afvalstromen binnen mkb’s.
Afval scheiden bij de bron
Voor een goede afvalscheiding is het van belang om al het afval direct bij de bron te scheiden. Wil jij als midden klein bedrijf bijdragen aan een circulaire economie? Dan is het van belang om voor elke afvalstroom een rolcontainer te huren, zodat werknemers hun afval in de juiste container kunnen weggooien.
Papier en karton
Mkb’s hebben een hele lading papier en karton als afval. Deze materialen kunnen goed worden hergebruikt, op voorwaarde dat deze schoon zijn. Let op: dit geldt niet voor drankverpakkingen, aangezien daar nog een plastic laagje in zit. Enkele producten die nog meer in de papierbak moeten worden gegooid, zijn enveloppen, wc-rolletjes, kranten en folders. Zorg er wel altijd voor dat je de folders uit de plastic verpakking haalt. Papieren koffiebekertjes moet je echter niet in de papierbak gooien. Ook hierin zit een plastic laag. Deze bekertjes moeten apart worden verzameld en kunnen worden gerecycled.
Elektronica-afval
In mkb’s zijn veel elektronica aanwezig, zoals computers, printers, telefoons, maar ook broodroosters, vaatwassers en stofzuigers. De kans is aanwezig dat zo’n apparaat een keer kapot gaat. Gooi deze apparaten niet bij het restafval. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, kunnen veel materialen van de kapotte apparaten nog gerecycled worden. Dit hangt natuurlijk wel af van het apparaat, maar ook als deze niet gerecycled kunnen worden, moet je deze apart houden. In verschillende elektrische apparaten als airconditioners, koelkasten of diepvriezen kunnen gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.
Flessenglas
Flessenglas, dus glas van potten en flessen, komt veel voor in horecabedrijven. Het glas moet schoon zijn en je moet de verschillende kleuren glas van elkaar scheiden. De deksels van potten mogen wel blijven zitten. Bijna alle soorten glas kunnen worden gerecycled. Alleen vuurvast glas – het glas van een theekopje, bijvoorbeeld – kan niet worden gerecycled en mag dus niet in de glasbak worden gegooid.
Gft-afval
Gft-afval, oftewel groente-, fruit- en tuinafval, moet in een aparte gft-bak worden gegooid. Voor veel mensen is het onduidelijk welke soorten afval precies tot gft-afval behoren. Tot deze afvalstroom behoren onder andere koffiefilters, etensresten, bladeren, groente en fruit. Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt direct tot compost verwerkt. De rest wordt eerst vergist, waardoor het afval ook nog biogas oplevert.
Zoek je een erkend afvalverwerkingsbedrijf? Laat jouw MKB afval ophalen door Bedrijfsafval.nl.