Home Ondernemen Hoe kun je thuis sneller internet krijgen?

Hoe kun je thuis sneller internet krijgen?

door Redactie

Werk jij regelmatig thuis? En heb je wel eens last van een trage internetverbinding? Soms kun je internetsnelheid wel een boost gebruiken. Traag internet kan in veel gevallen irritant en storend zijn. Er zijn vaak veel factoren die het internet thuis kunnen vertragen, maar kan ook aan je provider liggen. Neem niet gelijk een sneller abonnement die te duur uitvalt. Met alleen internet thuis vergelijk jij de goedkoopste abonnementen met elkaar. Met deze tips kun jij je sneller internet thuis krijgen.

Meet je snelheid

Zoals eerder benoemd kan traag internet ook liggen aan de provider. Daarom wordt er aangeraden om een speedtest te doen. Met deze test kan je de snelheid van je internetverbinding meten. Ga voor een speedtest naar providers.nl. Zorg er wel voor dat de pc tijdens de speedtest is verbonden via een netwerkkabel aan het thuisnetwerk en niet via wifi. Anders meet je een veel lagere snelheid van je draadloze netwerk. Leveren de metingen herhaaldelijk veel lagere snelheden dan dat je is beloofd? Neem dan zeker contact op met je provider. 

Zet de router uit en aan

Merk je na de vorige vier stappen nog geen verbetering? Zet dan de wifi-router dan volledig uit en schakel deze weer na een halve minuut weer in. Een andere optie is het indrukken van de resetknop op het apparaat. Deze is soms niet makkelijk te vinden dus het gebruiken van een paperclip kan hierbij goed van passen komen. Het nadeel van de resetknop is dat je vervolgens de retour helemaal opnieuw moet installeren, waar soms hulp van de helpdesk nodig voor is.

Fundamentele beperkingen

Het kan ook soms zijn dat je internetverbinding fundamentele beperkingen kan hebben, waar je zelf niet zoveel aan kunt doen. Bij VDSL en ADSL geldt: hoe groter de afstand tot de wijk telefooncentrale, des te lager je internetsnelheid zal zijn. In de praktijk wordt in veel gevallen ook maar een deel van de maximum snelheid behaald. Het doen van de postcodecheck op de website van de provider kan je een indicatie geven van de te verwachten snelheden op jouw adres. 

Wifi-ontvangst verbeteren

Veel apparaten in je huis zijn verbonden via een draadloos netwerk (wifi) aan internet. Wanneer consumenten aangeven dat ze last hebben van ‘ traag internet ‘ bedoelen ze vaak dat ze last hebben van ‘ trage wifi ‘. Een aantal providers hanteert een zogenaamde wifi-service voor hun bestaande en nieuwe klanten. Het kan zeker geen kwaad om te onderzoeken wat jouw provider belooft. Bij een draadloos netwerk is het bereik beperkt tot enkele tientallen meters vanaf de wifi-zender in de router of wifi-modem. Hoe verder weg van de zender, hoe zwakker het signaal zal zijn en de netwerksnelheid. Plaats de router of wifi-modem buiten de meterkast en meet het verschil hiervan. Plaats vervolgens je router op een andere en meer centrale plek, vaak moet je dan wel kabels verlengen en doortrekken. Vraag eerst na bij je provider of dit ook bij het wifi-modem mag.

Ook interessant..