Home Ondernemen 3 tips voor een efficiënte werkplaats

3 tips voor een efficiënte werkplaats

door Redactie

Het succes van een bedrijf valt of staat natuurlijk met de werkomgeving. Kan er wel efficiënt gewerkt worden? Belangrijk is dat er vooral zo veilig mogelijk gewerkt kan worden, de ruimte optimaal wordt benut en dat de neuzen van de werknemers dezelfde richting op wijzen. De juiste werkplaatsinrichting kan hierin al een hele grote rol spelen. Maar waar moet je dan aan denken? We zetten drie tips op een rij.

1. Garderobekasten voor extra comfort en veiligheid

Een garderobekast of lockerkast is onmisbaar op de werkplaats. Deze kan op heel veel verschillende manieren worden gebruikt. Garderobekasten dienen om beschermende kleding veilig en handig op te bergen. Eventueel kunnen deze ook gebruikt worden om de eigen kleding in op te bergen als de werkoveralls gepakt moeten worden. Lockerkasten kunnen ook worden ingezet om materialen of gereedschap in op te bergen. Hiermee zorg je voor een overzichtelijkere werkplek.
Overzicht zorgt voor veel meer rust en veiligheid in de werkplaats. Door alles een vaste plek te geven met de juiste opbergsystemen, kan er veel efficiënter gewerkt worden.

2. Houd rekening met de toekomst

Wat wordt er momenteel op dagelijkse basis geproduceerd? De werkplaats is hier waarschijnlijk nog op berekend. Maar hoe zal dit er in de toekomst uit gaan zien? Lukt het dan nog steeds om in de toenemende vraag te voorzien? Is het bijvoorbeeld mogelijk om groter apparatuur te installeren? Moet je rekening houden met meer materiaalopslag of extra afval? Allemaal dingen om over na te denken. Als dit nu niet mogelijk is in de werkplaats, vraagt dit om grootschalige veranderingen in de toekomst.

Je kunt hier nu ook al een beetje rekening mee houden. Bijvoorbeeld door de ruimte efficiënter in te delen. Weet je dat er in de nabije toekomst een grotere machine nodig is? Kijk dan of je extra ruimte over kunt houden om deze te realiseren. Weet je dat je in de toekomst toch naar een andere werkplaats moet verhuizen? Zorg er dan voor dat alles ook weer makkelijk meeverhuisd kan worden.

3. Denk aan de hygiëne

Er zijn van die sectoren waar hygiëne vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld in de horeca. Maar eigenlijk speelt dat natuurlijk overal een belangrijke rol. Niet alleen voor de eigen gezondheid en die van je collega’s, maar ook als je kijkt naar de indruk die de werkplaats op potentiële klanten kan maken. Als machines bijvoorbeeld niet tijdig gereinigd worden, zal dit bij een verrassingsbezoek wellicht een geheel andere indruk van het bedrijf kunnen geven.
Goede hygiëne in de werkplaats heeft als bijkomend voordeel dat machines langer mee zullen gaan als ze op de juiste manier onderhouden worden. Investeer dus echt in goede ontvetters, oliën, schoonmaakmiddelen, drukspuiten en absorptiemiddelen. Deze zijn van essentieel belang voor de groei en het imago van het bedrijf. Bovendien zorgt het ervoor dat de werkzaamheden soepeler verlopen.

Ook interessant..