Home Ondernemen Hoe 3D printen een revolutie veroorzaakt voor bedrijven

Hoe 3D printen een revolutie veroorzaakt voor bedrijven

door Redactie

Je hebt vast weleens gehoord van een 3D printer en gezien wat voor verrassend mooie ontwerpen en één op één kopieën deze machine uit kan spugen, maar het gaat veel verder. 3D printers worden door bedrijven ook ingezet om op grotere schaal en voor megaprojecten te zorgen. We leggen graag uit hoe 3D printen een revolutie veroorzaakt voor bedrijven in ons land en in de wereld.

Waarom 3D printen?

Aangezien er vanuit de consument veel vraag is naar customised en compleet zelf ontworpen producten, is de wereld van het 3D printen in een stroomversnelling terechtgekomen. Iets aanschaffen wat de massa al heeft is voor veel mensen niet langer interessant. Iets kopen of laten maken wat de massa niet heeft wordt steeds interessanter. En laat dat nu net goed in te regelen zijn met een 3D printer.

3D printen door bedrijven

Zo merk je ook dat de basis 3D printers steeds goedkoper worden en dat de consument zelf kleine 3D ontwerpen al op een zeer precieze manier kan laten printen. De grote (ook Nederlandse) bedrijven springen er dus graag op in om dit 3D printproces door te ontwikkelen en op grotere schaal te kunnen gaan gebruiken op professioneel gebied. Je kunt hierbij denken aan gebruik in de bouw of andere sectoren.

Het blijft dus allang niet meer alleen bij het printen van prototypes. Specialisten op het gebied van 3D printen zeggen zelfs dat ze al veel verder zijn en dat er tegenwoordig zoveel meer is wat nu al volledig op deze manier geprint kan worden. Denk hierbij aan een gitaar of onderdelen van een muziekinstrument of bepaalde soorten kleding.

Toekomst 3D printen

Hoe de toekomst met 3D printen er verder uit komt te zien is de vraag. Zal het echt zo zijn dat er straks complete voertuigen, kledinglijnen of (grote) bouwonderdelen uit een 3D printer komen te rollen of blijven we wat dat betreft toch nog afhankelijk van massaproductie en losse bedrijven die hier hun vakmanschap op uit kunnen oefenen? Als je ziet wat voor enorme vlucht de wereld van het 3D printen nu neemt, vraag je je af waar het stopt, zeker met alle huidige ontwikkelingen en technologieën die er op dit gebied spelen.

Als het 3D printen zich zo blijft ontwikkelen als nu, is het zeker niet ondenkbaar dat 3D printers het proces (deels) over zullen nemen. Wil je zelf ontdekken wat de mogelijkheden van 3D printers voor je bedrijf zijn? Kijk dan eens naar de 3D printers van Cards 3d. Deze printers zijn van topkwaliteit en zijn zeker een meerwaarde voor je bedrijf.

Aandacht voor gezondheid

Tot nu toe zijn echter vooral kleinere bedrijven bezig om de markt te veroveren met een goed betaalbare, maar ook kwalitatief hoogwaardige 3D printer. Maar de vraag is, als de grote spelers binnen dit segment zich serieus op 3D printen gaan focussen, hoe zich dat in de toekomst gaat verhouden binnen deze markt. De vraag die zich nu wellicht af begint te tekenen is of 3D printen met de uitstoot van kleine (schadelijke) deeltjes die vrijkomen tijdens het printen schadelijk voor de gezondheid is, ja of nee? De tijd zal het leren in hoeverre dit een rol zal spelen en wat voor oplossingen er worden bedacht om dit probleem te verhelpen en verder te kunnen bouwen aan innovaties op dit gebied.

Ook interessant..