Home Ondernemen Alles wat je moet weten over een zakelijke autoverzekering

Alles wat je moet weten over een zakelijke autoverzekering

door Redactie

Rij je een auto van de zaak? Dan moet je natuurlijk ook een zakelijke autoverzekering afsluiten. Waarschijnlijk ben je wel bekend met het afsluiten van een standaard autoverzekering, dus denk je dat dit je wel makkelijk af zal gaan. Maar besef goed dit toch wel een tikkeltje anders is. Ten eerste is het tarief heel anders. Ook zien we strengere voorwaarden dan bij een gewone autoverzekering. Daarom des te belangrijker om je goed in te lezen, te weten waar je op moet letten tijdens het vergelijken en op die manier de beste beslissing te nemen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Waarom is een zakelijke autoverzekering nodig?

Zodra je ervoor kiest om een auto op naam van de zaak te zetten, ben je ook verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Het is niet toegestaan om zakelijk te rijden en dan toch een particuliere autoverzekering af te sluiten. Dit komt met name omdat er ook andere eisen aan de wagen worden gesteld en je in andere situaties terecht kunt komen.

Stel, jij vervoert hele kostbare spullen voor het werk. Dan is er wellicht ook een groter risico dat vandalisten of dieven op de loer liggen. Logischerwijs moet je dan op een andere manier verzekerd zijn en is het risico voor de verzekeraar ook hoger. Daarnaast worden er met een zakelijke auto vaak meer kilometers gemaakt. Denk alleen maar aan personenvervoer, een rijschool of goederenvervoer. Dan ben je constant op de weg. De kans op een ongeval is dan groter. Hier wordt de premie dan ook op berekend.

Mag ik een privé auto ook zakelijk gebruiken?

Dan zijn er ook nog zzp’ers die niet altijd zakelijk rijden, maar dit heel af en toe wel moeten doen. Bijvoorbeeld omdat ze even snel spullen moeten vervoeren of een klantbezoek afleggen. Helaas is er een hele dunne scheidingslijn tussen privé en zakelijk gebruik. Dit verschilt ook per autoverzekeraar. Het is in de meeste gevallen niet toegestaan om kostbare goederen te vervoeren met een privé auto. Dat geldt ook voor het afleggen van klantbezoeken. In sommige gevallen willen autoverzekeraars nog wel eens een oogje toeknijpen, maar het is wel belangrijk om hier eerst navraag naar te doen. Zo voorkom je dat er straks iets gebeurt en je niet verzekerd bent.

Verdiep je in de juiste dekking

Net als bij een particuliere autoverzekering zijn er heel veel verschillende mogelijkheden. De belangrijkste beslissing die je moet nemen, is voor welke dekking je gaat. Deze zijn hetzelfde als bij een standaard autoverzekering. Je kunt kiezen uit een WA-, WA+ beperkt casco- en een allrisk verzekering. Welke dekking je nodig hebt is van heel veel verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij vooral aan de leeftijd en waarde van de auto, maar ook aan het gebied waar je rijdt. Door te kiezen voor de juiste dekking, voorkom je dat je meer kwijt bent aan premie dan nodig is. Vergelijken is goud waard. Ook bij een zakelijke autoverzekering.

Ook interessant..