Home Financieel Factoring inzetten als groeigeld

Factoring inzetten als groeigeld

door Redactie

 

Factoring is een handige uitkomst tijdens periodes waarbij je je liquiditeit naar voren wilt halen. Je krijgt in de eerste plaats je facturen sneller betaald waardoor je niet langer hoeft te wachten op de betalingstermijn van 30 of 60 dagen. En goed om te weten: factoring is een uitkomst  als jouw onderneming hard aan het groeien is.

Liquiditeit

Tijdens periodes van groei is de cashflow van een onderneming vaak relatief laag. De voornaamste reden is dat opbrengsten gelijk worden geherinvesteerd. Uiteraard is dit een trend die je als onderneming graag zo lang mogelijk vasthoudt. De keerzijde van de medaille is dat hier risico’s aan verbonden zijn. Stel, je neemt een grote opdracht aan, dat veel investeren vereist. Dan is het enerzijds goed om deze opdracht aan te nemen, anderzijds zorgt deze investering ervoor dat je niet langer beschikking hebt over reserves. Mocht de opdracht fout gaan, betekent dit een stagnatie m.b.t. de groei van de onderneming. Factoring zal deze risico’s zoveel mogelijk elimineren.

Risico’s beperken

Door gebruik te maken van voorfinanciering, haal je de betaling van je factuur naar voren. Op deze manier beschik je sneller over meer reserves, omdat je de betalingstermijn niet langer hoeft af te wachten. Indien je een grote opdracht te wachten staat, kun je dit mooi gebruiken ter investering.

Welke vorm van factoring?

Je hebt traditionele factoring en american factoring. Bij traditionele factoring laat je elke factuur voorfinancieren. En dat voor een vooraf afgesproken periode. Bij traditionele factoring zit je dus vast aan een contract. American factoring is daarentegen een flexibele variant. Wil je factoring inzetten als groeigeld? Dan adviseren we je te kiezen voor american factoring. Het grote voordeel is dat je zelf de keuze hebt welke facturen je wel of niet laat voorfinancieren door het factoringbedrijf.

Hoe werkt flexibele factoring?

Veel factoringbedrijven bieden tegenwoordig american factoring aan. Vervolgens dien je een aanvraag in. Dit gaat sneller en makkelijker dan een formeel verzoek voor een kredietaanvraag bij de bank. Het gehele proces is vaak binnen twee werkdagen geregeld. Als je klant bent geworden, heb je zelf de keuze welke facturen je indient.

Nadelen van factoring

Aan elke dienst zitten nadelen. Het grootste nadeel is reeds benoemd: er zijn kosten aan verbonden. Dit varieert tussen de 1,5 en 5 procent van je factuurbedrag. Als je vaak facturen laat voorfinancieren, kunnen deze kosten oplopen tot een serieuze kostenpost.

Voordelen van factoring

Naast het voordeel dat je facturen direct worden betaald biedt factoring meer voordelen. Een factoringbedrijf neemt jouw debiteurenbeheer en faillissementsrisico over. Hier zijn ze gespecialiseerd in en dit wordt dan ook op een professionele manier uitgevoerd. Dat kan je klantrelatie alleen maar ten goede komen en zorgt ervoor dat jij meer tijd over houdt voor het ondernemen zelf.

Uiteindelijk is factoring voor iedere ondernemer een afweging. Wil je zelf (zonder hulp) verder groeien of kies je ervoor om kosten te maken, zodat je snel je cashflow kunt vergroten? Factoring biedt in veel situaties een uitkomst, uiteraard dien je van tevoren wel goed de kansen tegen de risico’s af te wegen.

Ook interessant..