Home Ondernemen Zo kies je de perfecte koelcel voor in jouw horecaonderneming

Zo kies je de perfecte koelcel voor in jouw horecaonderneming

door Redactie

Een horecazaak kan natuurlijk niet functioneren zonder een goede koelcel. Een koelcel zorgt er namelijk voor dat je ingrediënten (langer) vers blijven, je groter in kunt slaan en je minder vaak inkopen hoeft te doen. Lees in dit artikel waar je op moet letten bij de aankoop van zo’n koelcel voor de horeca.

1. Gebruik

Bedenk allereerst waar je de koelcel precies voor wilt gaan gebruiken. Wil je er reeds voorgekoelde producten in opslaan en bewaren of wil je er ook verse en dus ongekoelde producten koelen? Het inkoelen van verse producten vraagt namelijk om een koelcel met meer vermogen.

2. Capaciteit

Op basis van het gebruik kun je de benodigde capaciteit van de koelcel gaan berekenen. Het is daarbij erg belangrijk om de koelcel goed te vullen. Dit beperkt namelijk het warmte- en energieverlies bij het openen van de koelcel. Er geldt immers: des te meer vrije lucht, des te meer warmte er ontsnapt.

3. Isolatie

Om zoveel mogelijk warmte- en energieverlies te voorkomen is ook de isolatie van de koelcel van groot belang. Om het verlies zoveel mogelijk te beperken, kun je het beste kiezen voor een koelcel met voldoende dikke wanden en een geïsoleerde bodem. Een koelcel zonder geïsoleerde bodem verliest namelijk onnodig veel warmte. Bovendien leidt dit vaak tot condensatie.

 4. Koelgroep

Het is ook belangrijk om na te denken over waar je de koelgroep van de koelcel wilt plaatsen. De koelgroep produceert behoorlijk wat warmte. Installeer deze dan ook niet te dichtbij de koelcel, want dit bemoeilijkt het koelen. Je kan de warmte die de koelgroep uitstoot bijvoorbeeld gebruiken voor het verwarmen van een ruimte of het sanitaire water. Denk ook aan het geluid van de koelgroep. Er bestaan speciale geluidsarme koelgroepen die geen overlast veroorzaken.

5. Plaatsing

Bepaal tenslotte de plek waar de nieuwe koelcel geplaatst moet worden. Denk hierbij vooral aan de vloer: deze moet goed waterpasvlak zijn zodat de cel stevig staat en niet scheef kan zakken. Kies bovendien voor een installateur die ervaring heeft in het installeren van koelcellen voor horecazaken.

Ook interessant..