Home Kantoor Slimme investeringen voor een duurzaam kantoorpand

Slimme investeringen voor een duurzaam kantoorpand

door Redactie

De transitie naar een duurzame samenleving gaat door. Voor ondernemers heeft dit ook nogal wat voeten in de aarde, aangezien vanaf 2023 een energielabel C verplicht is voor kantoren. Verduurzamen begint meestal met energiebesparende maatregelen als betere isolatie en LED verlichting, maar er zijn nog meer dingen die je als bedrijf kunt doen om in duurzaamheid te investeren én een aantrekkelijk rendement te behalen. Zonnepanelen zijn daarbij een slimme investering die zich snel terugverdient. Welke toepassingen zijn er?

Bedrijfsdaken met zonnepanelen

In Nederland zijn er nog veel bedrijfsdaken en kantoren zonder zonnepanelen. Terwijl zonnepanelen met de huidige gasprijzen en subsidies al binnen een aantal jaar zijn terugverdiend. Veel ondernemers realiseren zich niet dat zonnepanelen op een bedrijfsdak serieus geld kunnen opleveren. Bovendien zijn er aftrekposten en is het mogelijk om aanspraak te maken op btw-teruggave. Op dit moment is de keuze voor zonnepanelen nog vrijblijvend, maar de verwachting is dat het in de toekomst verplicht wordt om zonnepanelen op bedrijfsdaken te plaatsen. Investeren in zonnepanelen voor uw kantoorpand is in 2023 dus een no-brainer.

Elektrische auto opladen met zonne-energie

Een solar carport is minder bekend, maar ook een slimme investering voor de ondernemer die vooruit kijkt. Met een solar carport is het mogelijk om elektrische auto’s op te laden met zonne-energie. Ervan uitgaande dat we in de toekomst allemaal in elektrische auto’s rijden, is een investering in solar carports er eentje die zichzelf terugverdient. Naast het voordeel van een elektrische opladen terwijl je aan het werk bent, zorgt een carport er ook nog eens voor dat auto’s beschermd en droog staan. Dat maakt een solar carport is een aantrekkelijke investering voor bedrijven waar het personeel bijvoorbeeld de optie heeft om elektrische auto’s te leasen.

Kantoor met duurzame fietsenstalling

Wat is de perfecte oplossing voor het toenemend aantal elektrische voertuigen? Hierbij kun je denken aan elektrische fietsen, e-scooters en e-steps. Een probleem waar veel mensen met deze voertuigen nu nog tegenaan lopen is dat ze een eigen oplader nodig hebben om gebruik te maken van reguliere oplaadpunten. Organisaties kiezen er daarom steeds vaker voor om een fietsenstalling met zonnepanelen te plaatsen bij kantoor. Als je hierover nadenkt, ga dan wel voor een oplossing met universeel laden zodat personeel niet langer een eigen lader hoeft mee te nemen. Met een levensverwachting van 25 jaar of meer kun je er zeker van zijn dat een investering in een fietsenstalling met zonnepanelen lang meegaat.

Ook interessant..