Personeel is het goud van jouw organisatie. Zonder personeel komt het werk niet voor elkaar. En dat ervaren we allemaal nu het personeelstekort is doorgesijpeld in alle branches. Kinderopvang is niet meer vanzelfsprekend. De bus of trein rijdt niet altijd meer. En heb jij al voor een gesloten winkel gestaan, omdat er geen personeel is? Voorbeelden van hoe onze samenleving gebukt gaat onder de krapte op de arbeidsmarkt.
Wil jij groeien met je bedrijf? Dan kom je er niet onderuit: je zult in die al leeggeroofde vijver moeten gaan vissen. Hoe je toch de juiste medewerker werft? Je vacaturetekst is de basis. We geven je vijf tips om die basis goed op orde te hebben.
Tip 1: Benoem voordelen én nadelen
Wees duidelijk over wat de functie inhoudt. Belicht de voordelen, maar noem ook nadelen van de functie. Benader de nadelen ook positief en pas een beetje omdenken toe. Saai werk? Jij hoeft niet te stressen. Hoge werkdruk? Maar je krijgt wel extra vakantiedagen. Vies werk? Maar het resultaat mag er wezen.
En zeg nou eerlijk… als jij iets wilt kopen in een webshop bijvoorbeeld. Voel jij je dan aangetrokken tot teksten die louter positief zijn, of waardeer je het ook als de minpunten worden aangegeven? Dat laatste wekt sympathie op. Bovendien behoudt je mensen langer, als ze weten waar ze voor kiezen. Dus verbloem niet te krampachtig negatieve aspecten van de functie. It’s part of the job.
Tip 2: Wat anderen zeggen is krachtiger
Heb je het boek van Robert Cialdini al eens verslonden? Sociale bewijskracht werkt nog steeds. Niet voor niets zijn reviews van bedrijven en producten heel belangrijk als mensen beslissingen nemen. Pas dat ook toe op jouw vacatureteksten. Vraag een collega om input. Of zet het op video. Laat die collega vertellen waarom hij zo blij is met zijn baan. Dat werkt vele malen beter dan een algemene vacaturetekst.
Tip 3: Creativiteit
Je kent ze wel: vacatureteksten die ellenlange opsommingen geven van wat je allemaal moet kunnen. Of hele lappen tekst met verschrikkelijk vakjargon die zelfs de meest doorgewinterde specialist in het vakgebied afschrikt. Doe het anders! Begin eens met een anekdote. Draai de wereld om en vertel niet wat je gaat doen in een functie, maar wat je ermee gaat bereiken. Of kies voor een ander format: collega’s die tijdens de vrijdagmiddagborrel proosten om hun nieuwe collega. Steek de draak met het conventionele.
Tip 4: Money, money, money
Jouw nieuwe collega wil graag leuk werk. Natuurlijk, op ieder potje past een dekseltje. Maar waarom deze baan? Salaris is nog steeds een hele belangrijke factor om de keuze te maken ergens te gaan werken. Geen salarisindicatie geven in de vacaturetekst is een gemiste kans. Dat dekseltje? Dat zoekt dan wel ergens ander een potje.
Tip 5: Wie is jouw nieuwe collega?
Weet wie je doelgroep is. Wie is de persoon die gaat solliciteren op de functie? Waarom zou hij of zij dat doen? Wat kunnen frustraties zijn in de baan die deze persoon nu heeft? Welk taalgebruik of welke vacaturevorm past bij deze sollicitant? En waarmee ga je deze persoon over de streep trekken?
Begin niet zomaar met schrijven, maar pas je schrijfstijl en informatie aan naar de potentiële kandidaat. Dat vergroot de kans op een sollicitatie.
Bonus: Kies de juiste kanalen
Heb je tijd en moeite gestoken om een goede vacaturetekst te schrijven en bovenstaande tips ten harte genomen? Laat jouw vacaturetekst dan niet verstoffen in een hoekje van jouw website, maar zoek je doelgroep op. Zorg dat jouw vacaturetekst daar staat waar jouw doelgroep is. Kijk daarvoor verder dan de standaard kanalen en vacaturebanken. Er zijn veel vacaturebanken die heel specifiek zijn voor bepaalde functies of niches. En soms kun je zelfs gratis jouw vacature daar plaatsen. Zoek je bijvoorbeeld een procesoperator? Dan kun je gratis jouw vacature plaatsen op Procestechniek.nl. Zoek naar dit soort voorbeelden en gooi die hengel uit!