Home Kantoor Energielabel C voor kantoren verplicht vanaf 2023

Energielabel C voor kantoren verplicht vanaf 2023

door Redactie

Groen energieverbruik wordt steeds belangrijker. Het wordt steeds duurder om energie te gebruiken van fossiele brandstoffen. Dit komt doordat de voorraad aan fossiele brandstoffen steeds minder wordt. Maar ook doordat er steeds meer aandacht wordt besteed aan het milieu. Het verbruiken van energie zorgt voor veel schade aan het milieu. Daarom moet er zo zuinig mogelijk omgegaan worden met energie. Als gevolg komt de overheid met wettelijke verplichtingen voor energiezuinigheid van bedrijfspanden. We kennen natuurlijk allemaal het energielabel voor bedrijfspanden. Deze is verplicht bij oplevering, verkoop en verhuur van bedrijfspanden. Echter komt er een verplichting bij, namelijk dat alle kantoorpanden vanaf 2023 moeten beschikken over een geldig energielabel C of hoger.

Wat houdt de nieuwe wet in?

De nieuwe vereist van alle kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 vierkante meter minimaal over het energielabel C beschikken. Als er wordt gekeken naar de Amsterdamse kantoren, dan is er te zien dat 72 procent hier nog niet aan voldoet. De kans is daardoor ook erg groot dat jouw kantoorpand nog niet voldoet aan de nieuwe eisen voor het energielabel. Het kan zijn dat jouw pand al voorzien is van alle besparende maatregelen voor een pand en daardoor alleen slechts een energielabel hoeft aan te vragen. Maar veel panden zitten ook met het probleem dat er extra maatregelen genomen moeten worden om minimaal energielabel C te halen. Energiebesparende maatregelen zijn onder andere betere isolatie, LED verlichting en het gebruiken van een HR ketel.

Aanvragen van het energielabel

Als jouw kantoor nog niet beschikt over minimaal energielabel C, dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk mee bezig te gaan. Bij de RVO kun je zien hoe een energielabel aangevraagd kan worden of verlengt kan worden. Ook staat er bij in welke gevallen jouw kantoor niet aan deze verplichtingen hoeft te doen. Het is belangrijk om voor 1 januari 2023 het energielabel al te hebben. Alle maatregelen moeten voor deze tijd al genomen worden om minimaal energielabel C te krijgen. Bij de Rijksoverheid kan er gezien worden welke stappen gemaakt moeten worden.

Hulp bij het verduurzamen van een pand

Veel gemeenten bieden hulp aan bedrijven om ervoor te zorgen dat de kantoorpanden klaar zijn voor het volgende jaar. De gemeente van Amsterdam doet dit bijvoorbeeld door gratis energieadvies en begeleiding te geven bij het duurzamer maken van een pand. Bij veel verduurzamingsprojecten zul je ook subsidie ontvangen van de overheid. Een deel van de kosten die je maakt bij het verduurzamen van een pand wordt vergoed door middel van subsidies. Hoe hoog deze subsidie is, zal per project afhangen.

Handhaving van de nieuwe wetgeving

Uiteraard wilt de overheid dat de nieuwe verplichtingen ook worden nageleefd. De gemeente Amsterdam zal daarom vanaf 1 januari 2023 ook controleren om te kijken of die nieuwe verplichtingen worden nageleefd. Weten wat het energielabel van jouw kantoorpand is? En kan je wel energieprestatieadvies gebruiken? Op EnergielabelOffertes.nl kun je eenvoudig energieprestatieadviseurs met elkaar vergelijken. Binnen enkele minuten kun je meerdere offertes aanvragen en vergelijken.

Ook interessant..