Home Kantoor Biofiele kantoorinrichting: ga voor natuurlijke designs

Biofiele kantoorinrichting: ga voor natuurlijke designs

door Redactie

In de huidige wereld verhuizen mensen voor hun werk vaak naar bebouwde steden, waar blootstelling aan de natuur meestal wordt gezien als een ontsnapping aan een stressvol arbeidsleven, in plaats van als een noodzaak die in werkruimten moet worden geïntegreerd.

Biofiele kantoorinrichting maakt hiermee gebruik van de menselijke behoefte aan een band met de natuur en past die toe op de werkplek om de productiviteit en het welzijn te verhogen. Dit zal zich vertalen in de architectuur, inrichting en soort design kantoormeubilair.

Wat zijn de principes van biofiele kantoorinrichting?

Naarmate de werkplek zich ontwikkelt en er een meer mensgerichte benadering van kantoorontwerp wordt aangenomen, richten kantoren zich steeds meer op biofiele ontwerpprincipes. Er zijn zes belangrijke ontwerpprincipes van biofiele kantoorinrichting die vaak tegelijkertijd worden gebruikt voor een maximaal effect.

Omgevingskenmerken

Het toevoegen van natuurlijke elementen zoals planten in kantoorruimtes is een van de beste manieren om de verbinding tussen mens en natuur op de werkplek te verbeteren. De aanwezigheid van planten vermindert niet alleen stress en voegt textuur en kleur toe aan een ruimte, maar werkt ook luchtzuiverend – essentieel voor de cognitieve gezondheid.

Natuurlijke vormen

Designkantoormeubilair helpt bij het kiezen van de juiste vormen en texturen dat een natuurlijke omgeving nabootst, dit biedt comfort, flexibiliteit en vooral een band met de buitenwereld. Een flexibel design bureau of een natuurlijk gevormde ergonomische bureaustoel zijn een geweldige oplossing om organische vormen op de werkplek te introduceren.

Licht en ruimte

De integratie van overvloedig natuurlijk licht is een element van biofiele kantoorinrichting dat zich richt op het creëren van dynamische en stimulerende ruimtes. Het bewust omgaan met verlichting, en de plaatsing ervan in een ruimte, heeft biologische en fysieke effecten op de gezondheid en het welzijn van de werknemers.

Natuurlijke patronen en processen

Door interactieve elementen toe te voegen die de zintuiglijke ervaringen van zicht, geur, gehoor en tastzin met elkaar verbinden, blijven werknemers gestimuleerd en alert. Dit kan worden bereikt door verschillende belichtingsinstellingen die aan het tijdstip van de dag worden aangepast of door een zacht stromende waterpartij toe te voegen die de geluiden van een beek nabootst.

Geëvolueerde mens-natuur relaties

Door gebieden in te richten die een toevluchtsoord vormen voor mensen wordt een veilige en rustige ruimte gecreëerd. Hier kunnen werknemers hun gedachten verzetten en hun mentale batterijen kunnen opladen. Dit wordt bereikt met zacht meubilair en wand-ruimte scheidingen die een intieme sfeer nabootsen.

Plaatsgebonden relaties

Kantoorruimten moeten worden ontworpen in overeenstemming met de plaatselijke omgeving om een symbiose tot stand te brengen tussen het natuurlijke en het menselijke. Dit kan worden bereikt door inspiratie te halen uit ecologische kenmerken zoals bergen of woestijnen, bij het gebruik van ontwerpelementen zoals kleur, textuur en materialen.

Ook interessant..