Home Kantoor Je bedrijfspand beschermen: wat is een BORG certificaat?

Je bedrijfspand beschermen: wat is een BORG certificaat?

door Redactie

Wellicht heb je er ooit weleens van gehoord: BORG, ook wel BORG beveiliging of een BORG certificaat genoemd. De afkorting zelf staat eigenlijk nergens voor, maar de naam wel degelijk! Met een BORG certificaat kun je namelijk aantonen dat je aan alle benodigde beveiligingseisen voldoet. En als bedrijf zijnde kun je met BORG aantonen dat je pionier bent als het aankomt op beveiliging. Zo zit het!

Dit is een BORG certificaat

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft het BORG certificaat in het leven geroepen om ondernemers te helpen om de kans op inbraak, schade en diefstal te verminderen. Het certificaat werd opgericht in 1994 en fungeert als een stempel van betrouwbaarheid en vakmanschap voor beveiligingsbedrijven.

Organisaties met een BORG certificaat moeten aan diverse criteria voldoen en worden beoordeeld door certificatie-instellingen zoals DEKRA, KIWA of CIBV. Ze worden getoetst op het geven van advies, de kundigheid van hun installaties en het onderhoud dat zij verrichten aan inbraakbeveiliging. Bedrijven met een BORG certificaat worden regelmatig gecontroleerd zodat de kwaliteit van het certificaat blijft gewaarborgd.

BORG classificatie

BORG certificaten werken middels een eigen classificatiesysteem, gebaseerd op het risiconiveau van een locatie of object. Denk bijvoorbeeld aan omgevingen waar vaker inbraken gebeuren, of objecten die een hoge waarde hebben of zeer gewild zijn bij dieven. Op basis van de classificatie kunnen er passende maatregelen getroffen worden om de veiligheid te garanderen, afhankelijk van het risiconiveau. Dat kan bijvoorbeeld het installeren van meerdere bewakingscamera’s zijn, het installeren van slimme alarmsystemen of het opzetten van toegangscontrole. Zo helpt een BORG certificaat bij het nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen.

BORG beveiliging in drie stappen

Een BORG bedrijf is dus gespecialiseerd in inbraakbeveiliging en beschikt over de benodigde expertise om woningen, panden en ondernemingen effectief en doelgericht te beveiligen. Dat gaat doorgaans in drie stappen. Ten eerste worden de risico’s in kaart gebracht en beoordeeld. Vervolgens wordt er een op maat gemaakt beveiligingsplan opgesteld. Daarna worden passende maatregelen genomen die in het beveiligingsplan ter sprake komen. Zodra de beveiligingsmaatregelen die genomen zijn, zijn goedgekeurd door een erkend BORG beveiligingsbedrijf kan dit bedrijf een BORG-certificaat verstrekken. Dit certificaat bevestigt dat je doeltreffende beveiligingsmaatregelen heeft genomen om inbraak te voorkomen.

De voordelen van BORG gecertificeerde beveiliging

Gebruik maken van BORG gecertificeerde beveiliging heeft zo zijn voordelen. De twee belangrijkste zijn toch wel het feit dat je als ondernemer zeker weet dat het qua beveiliging goed zit, en dat je je verzekeraar ook een handje helpt. Ten eerste zijn gecertificeerde systemen en maatregelen namelijk bewezen effectief in het verminderen van de kans op inbraak, diefstal en schade. Daarnaast vragen sommige verzekeringsmaatschappijen om een BORG certificaat wanneer je een verzekering af wil sluiten. Dit kunnen verzekeringsmaatschappijen verplichten, maar er zijn ook verzekeraars die je een lagere premie aanbieden wanneer je een BORG certificaat kunt tonen. Juiste beveiliging kan dus op meerdere vlakken lonen!

Ook interessant..