Home Ondernemen Bedrijfsafval laten ophalen en ervoor betaald krijgen, kan dat?

Bedrijfsafval laten ophalen en ervoor betaald krijgen, kan dat?

door Redactie

Er is toch niets mooier dan dat jouw bedrijfsafval geld waard is waar menig verwerkingsbedrijf geld voor geeft, en ze komen het nog ophalen ook! Dat is ook zeker mooi wanneer je te maken hebt met materiaal dat geld waard is.

Welk bedrijfsafval is geld waard?

Materialen die na gebruik niet opnieuw ingezet worden zijn nog steeds bruikbaar. Hiervoor geldt dat ze gerecycled moeten worden om een tweede leven in te gaan als herwonnen materiaal. We noemen hier de meest voorkomende bedrijfsafval materialen die geld waard zijn.

Oud ijzer

Een van de meest voorkomende afvalsoorten is oud ijzer. Als materiaal zeer veelzijdig in gebruik en daarmee als afval ook legio aanwezig. Hierop is het recyclen ervan ook een must in deze tijden van herwinning van duurzame materialen. Dat maakt oud ijzer ook erg geschikt om gerecycled een tweede leven te krijgen. Hierbij is de oud ijzer prijs wel wat lager dan andere metalen, maar dan nog steeds 0,15 – 0,40 euro per kilo.

> Oud ijzer wordt opgehaald vanaf 500 kilo vanuit zelfopslag

Oude metalen

Als er een materiaal bestaat dat veel geld waard is, en waar veel naar dit afval wordt gevraagd, dan is dat oude metalen. Als je eens bekijkt welke soorten metalen recyclebaar zijn dan is dat ook geen wonder. Met name oud koper, aluminium, lood en zink zijn het meest waard. Hiervoor ontvang je al gauw 1 tot 2 euro per kilo, en koper nog meer wat op kan lopen tot 7 euro per kilo.

Deze materialen worden met name gerecycled voor een tweede leven als bouwmateriaal bij ecologische oplossingen om materialen te verduurzamen. Denk hier bijvoorbeeld aan het maken van windmolens.

> Oud metaal wordt opgehaald vanaf 100 kilo vanuit zelfopslag

Afgewerkte olie

In de vorm van afgewerkte olie is de olie geld waard.   zoals motorolie en smeerolie kan worden gerecycled waarbij 90% van de olie te recyclen is waaruit 60% herbruikbare olie kan worden verkregen. Dit is dus geld waard omdat het weer doorverkocht kan worden.

De prijs van afgewerkte olie ligt vast maar is afhankelijk van het volume wat wordt opgegeven. Hoe meer afgewerkte olie wordt opgegeven, hoe lager de prijs per liter. Dit kan variëren tussen 0,12 – 0,40 euro per liter.

> Afgewerkte olie wordt opgehaald vanaf 400 liter met geleverde vaten

Oud frituurvet of bakvet

Oude frituurvet is eigenaardig genoeg ook nog steeds geld waard. Dit vet wordt gerecycled tot biobrandstof wat de CO2 uitstoot verlaagt. 1.000 kilo aan oud frituurvet kan zo’n 100 euro opleveren, dus 0,10 euro per liter.

Het meeste hiervan wordt tot biobrandstof gemaakt wat het meest wordt gebruikt in de agrarische sector. Maar er kunnen ook kaarsen van oud frituurvet worden gemaakt.

> Oud frituurvet wordt opgehaald vanaf 240 liter met geleverde vaten

Restafval

Afval dat echt niet meer een tweede leven kan krijgen is niet meer geschikt voor recycling. De verbrandingsoven in dan maar zou je zeggen. Maar je kunt er nog steeds je voordeel mee doen.

Maatschappelijk energiemaatschappijen die hun eigen vuilverbranding organiseren, en hieruit vernieuwde energie halen, willen maar al te graag jouw restafval op komen halen. Het voordeel is dat je hiermee goedkoper uit bent op je energierekening.

> Restafval wordt periodiek opgehaald met geleverde afvalcontainers

Vaste koersen

Hou er wel rekening mee dat er niet een langdurige vaste prijs aan de materialen kan worden gegeven. De meeste materialen liggen vast qua prijs aan de koers dat Europees of wereldwijd vast wordt gelegd. Het kan zomaar zijn dat materialen minder waard worden of juist meer waard. Dit komt onder meer doordat:

  • nieuw te delven materiaal wordt schaarser
  • nieuw te delven materiaal wordt duurder om te produceren
  • oud materiaal krijgt een overschot

Ook interessant..