Home Financieel Zakelijk lenen? Hier moet je aan denken

Zakelijk lenen? Hier moet je aan denken

door Redactie

Merk je dat je bedrijf eigenlijk al een tijdje stil lijkt te staan? Het gaat goed, maar niet perfect. Liever zou je wat meer groei zien. Stilstand is immers meestal achteruitgang. Om die groei te kunnen realiseren moet er echter geïnvesteerd gaan worden. Denk aan nieuwe machines om het productieproces te versnellen of te verbeteren, het in dienst nemen van nieuwe krachten of het bedrijf op een geheel andere manier uitbreiden. Dat kost allemaal veel geld. Maar wat als je die financiële ruimte op zakelijk vlak gewoon niet hebt?

Geld lenen lijkt dan het beste alternatief te zijn. Toch rust er op lenen nog altijd een taboe. We zijn immers opgegroeid met het idee dat geld lenen veel geld kost, je soms zelfs in de problemen brengt. Met de huidige strenge regelgeving is dat echter nog maar nauwelijks mogelijk. Je wordt financieel volledig gecheckt. Je kunt enkel lenen als de kredietverstrekker er ook daadwerkelijk van overtuigd is dat je het kunt betalen. Dat geeft rust. Maar hoe ga je verder? Want hoe gaat lenen eigenlijk in zijn werk? En kan je particulier lenen om je bedrijf te ondersteunen? Waar moet je allemaal aan denken?

Laat het maximale te lenen bedrag berekenen

Ten eerste is het belangrijk om het maximale te lenen bedrag te berekenen. Zo weet je van tevoren al waar je aan toe bent. Er zijn online calculators te vinden, maar deze zijn doorgaans niet zo accuraat als de berekeningen van een kredietverstrekker. Vraag daarom gerust een offerte op bij verschillende kredietverstrekkers. Op basis van jouw gegevens kunnen zij een goede berekening maken en met een voorstel komen. Je hoeft hier niet op in te gaan. Dit is volkomen vrijblijvend. Daarom slim om dit gewoon bij meerdere kredietverstrekkers aan te vragen. Zo weet je precies welke bedragen je eventueel zou kunnen lenen.

Weet hoeveel nodig is

Bedenk goed hoeveel je wil lenen. Leen vooral niet extra om wat meer financiële ruimte te hebben. Lenen kost geld, dus leen enkel dat wat absoluut noodzakelijk is. Wat wil je precies veranderen? Hoe duur zal die nieuwe machine zijn? Is er een mogelijkheid om hierop te besparen? Probeer alles uit te zoeken en de meest voordeligste deal te sluiten.

Het is toegestaan om privé te lenen en dit geld uiteindelijk in de zaak te gebruiken. Besef wel dat je hierdoor ook privé verantwoordelijk bent. Ook wanneer je zaak failliet gaat, ben jij dus verantwoordelijk voor het afbetalen van de lening. Vaak wordt er bijvoorbeeld privé geleend voor het creëren van voldoende startkapitaal om een eenmanszaak te beginnen.

De juiste looptijd

Bij het aanvragen van een lening kom je ook voor verschillende keuzes te staan. Je bepaalt niet alleen de leenvorm, maar ook de looptijd. En dat laatste is misschien wel het belangrijkste. De looptijd bepaalt namelijk ook voor een groot deel hoeveel de lening je gaat kosten. Hoe langer je er over doet om het bedrag af te lossen, hoe meer rente je moet betalen. Je bent dus onder de streep goedkoper uit bij een korte looptijd.

Dit moet financieel natuurlijk wel mogelijk zijn. Een korte looptijd betekent immers ook dat je maandelijks veel meer af moet lossen. Indien die ruimte er is, is dit echter zeker de moeite om te overwegen.

Bedenk tevens goed hoe lang de levensduur van het product of de dienst is die je koopt. Koop je een machine? Dan zal deze een beperkte levensduur hebben. Belangrijk is dat de looptijd niet langer is dan de levensduur. Dat zou zonde zijn.

Ook interessant..