Je hebt een website nodig maar weet niet goed hoe je deze zelf moet maken. Op dat moment kan je ervoor kiezen om zelf alles te leren of de hele handel uit te besteden. Het laten maken van een website is op zich geen rocketscience maar je moet wel goed weten waar je aan begint, ook als je zelf niet gaat programmeren. In deze blogpost leggen we je uit wat de belangrijkste zaken zijn als je het ontwerp en de ontwikkeling van je nieuwe website wil uitbesteden.
Laat je website lokaal maken, of in elk geval in Nederland
De eerste tip die we je willen geven is om je website in Nederland te laten maken. Hoewel het technisch gezien niet nodig is om elkaar fysiek te ontmoeten communiceert het vaak toch stukken makkelijker. Misschien is het wel je eerste web-project, zeker in dat geval is communicatie en duidelijkheid essentieel. Door te kiezen voor een Nederlandse partij heb je een aantal zaken gemeen:
- Tijdzone
- Werkcultuur
- Taal
Voor nog kortere lijnen laat je jouw website door een lokale partij maken. Woon je bijvoorbeeld in Zuid-Holland, laat dan je website maken in Delft.
Check het portfolio van de website maker
Tenzij je een van de eerste klanten bent heeft de website maker al een portfolio opgebouwd. Daarin kan je zien welke websites hij of zij al gemaakt heeft. Zo zie je direct of de stijl van de website overeenkomt met jouw wensen. Daarnaast is het ook duidelijk zichtbaar voor wat voor soort klanten deze partij werkt.
Heeft betreffende partij al veel ervaring in jouw branche? Dan is dat mooi meegenomen. Het ontwikkelen van een website voor de bakker om de hoek is namelijk heel wat anders dan het maken van een vergelijkingswebsite.
Stem af welke diensten er inbegrepen zijn
Het maken van een website is eigenlijk een vaag begrip. Wat laat je precies maken? Het ontwerp? Laat je het ontwerp ook bouwen? En wie schrijft de teksten voor je website? Zit een maandelijks webhosting contract na oplevering erbij? Of moet je zelf je website ergens anders hosten? En als je website af is, wie zorgt er dan voor dat jouw splinternieuwe website goed zichtbaar is in Google?
Traditioneel gezien is het maken van websites een heel ander beroep dan zoekmachineoptimalisatie maar bureaus bieden steeds vaker een totaalpakket aan. De kwaliteit daarvan verschilt sterk per partij, de beste webbouwer van de wereld zou zomaar niets van SEO kunnen weten. Maak hierover goede afspraken voordat je een contract tekent of iemand aan het werk zet.
Last but not least, zorg dat jij de eigenaar bent van je domeinnaam
Deze tip verdient een eigen stukje in dit artikel. Een domeinnaam is het adres dat je in je browser typt, bijvoorbeeld Groeizakelijk.nl. Het allerbelangrijkste is dat jij zelf de eigenaar bent van de domeinnaam. Je zal namelijk niet de eerste of de laatste zijn die bij een conflict met de webbouwer of webhoster zijn website kwijtraakt. Registreer dus zelf je domeinnaam bij een goede registrar zoals TransIP of Siteground.