Home Ondernemen Informatiebeveiliging: wat is het en hoe pak je het aan?

Informatiebeveiliging: wat is het en hoe pak je het aan?

door Redactie

Tegenwoordig is het beschermen van informatie erg belangrijk en al helemaal voor bedrijven. Met de komst van cybercriminelen en cyber bedreigingen is het enorm belangrijk om de data van je bedrijf veilig te stellen. Het is zelfs zo belangrijk dat het wettelijk vastgesteld kan zijn dat je de data van je bedrijf actief moet beschermen. Met informatiebeveiliging bescherm je waardevolle data zoals de gegevens van je klanten of financiële informatie van het bedrijf. Het doel van informatiebeveiliging is dat alleen de juiste mensen bij bepaalde informatie kunnen komen en voorkomen dat bijvoorbeeld cybercriminelen deze informatie krijgen. Informatiebeveiliging is dus erg belangrijk voor je bedrijf, maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Lees snel verder.

Informatiebeveiliging aanpakken

Een makkelijke manier om de data van je bedrijf te beschermen tegen cybercriminelen is door gebruik te maken van beveiligingssoftware. Deze software helpt je met het beveiligen van de data waardoor je zelf niet continu bezig hoeft te zijn met informatiebeveiliging. Je kunt bijvoorbeeld de software van www.trustbound.com/nl gebruiken. Daarnaast kun je ook zelf de data beschermen door een informatiebeveiligingsbeleid op te stellen. In dit document staat aangegeven hoe jij en je werknemers omgaan met gevoelige informatie. De eerste stap hierin is om een risicoanalyse uit te voeren, hiervoor inventariseer je alle risico’s die plaats zouden kunnen vinden binnen het bedrijf. Vervolgens kun je voor alle risico’s een plan opstellen om het te voorkomen. Deze maatregelen schrijf je op in het document en verspreid je onder je werknemers.

Noodplan opstellen

Naast het beveiligen van de informatie, is het ook belangrijk om een noodplan op te stellen voor het geval dat het toch mis gaat. In dat noodplan vermeld je welke stappen je moet ondernemen in welke situaties. Heb je bijvoorbeeld een datalek? Dan staat in het noodplan vermeld hoe je als bedrijf daar mee om moet gaan. De eerste stap die je moet ondernemen bij een cyberaanval of datalek, is het intern en extern melden van de cyberaanval of datalek. Is er sprake van een virus? Dan moet je dit ook melden en de geïnfecteerde apparaten loskoppelen om verdere verspreiding te voorkomen. Zo pak jij de informatiebeveiliging van je bedrijf dus aan.

Ook interessant..