Home Ondernemen Op hoogte werken? Zorg voor een goede bescherming!

Op hoogte werken? Zorg voor een goede bescherming!

door Redactie

Bij het werken op hoogte staat veiligheid natuurlijk voorop. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor de juiste beschermingsmiddelen wanneer je op het werk of thuis een klus op hoogte gaat uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het legen van de dakgoten, maar ook aan het inspecteren van het dak van je bedrijfspand, schilderwerken op hoogte en reinigingswerkzaamheden. Gaat het om een zakelijke inzet? Dan is een goede valbeveiliging in veel gevallen zelfs verplicht. Voorkom daarom onveilige situaties en ontdek direct wat de beste keuze is voor jouw situatie.

Wanneer zorgen voor valbeveiliging?

Volgens de geldende Arbowetgeving is valbeveiliging verplicht als je minder dan vier meter van de dakrand werkt of als je werkt op een hoogte van tweeëneenhalve meter of meer. Toch is de beveiliging niet altijd nodig. Soms kun je de werkzaamheden verder van de dakrand af uitvoeren, waardoor de beveiligingsverplichting niet geldt. Ook kun je kiezen voor een andere veiligheidsconstructie, zoals een vangnet.

Welke soorten valbescherming zijn er?

Een vangnet is slechts één soort valbescherming, maar natuurlijk zijn er nog meer opties. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsharnassen, gordels, helmen en vallijnen. We kunnen twee soorten beveiliging onderscheiden: persoonlijke en collectieve valbescherming. Persoonlijke valbeveiliging is de beveiliging die één specifieke persoon beschermt. Collectieve valbescherming is meestal permanente beveiliging die iedereen beschermt. Denk bijvoorbeeld aan borstweringen en hekken. Ook is er tijdelijke collectieve valbescherming. Deze komt vaak in de vorm van ladders en steigers.

Beveiligingsmiddelen laten controleren

Wil je zeker weten dat jouw bedrijf helemaal goed zit als het gaat om valbeveiliging? Dan kan het slim zijn om een veiligheidscheck te laten uitvoeren. Sowieso is het verplicht om je valbeveiligingsmiddelen minimaal één keer per jaar te laten controleren. Ook na een val moet je de beschermingsmiddelen opnieuw laten keuren. Hiervoor kun je terecht bij verschillende gespecialiseerde bedrijven. Een team van experts loopt je hele pand na en inventariseert welke risico’s er in en rond het pand zijn. Bestaande beschermingsmiddelen zoals veiligheidsharnassen worden grondig gecontroleerd om te zien of ze nog in goede staat zijn. Vervolgens krijg je te horen wat er al in orde is en wat je kunt doen om je bedrijfspand nog veiliger te maken. Op deze manier kun je helemaal voldoen aan de vereisten vanuit de Arbowetgeving en kun je je medewerkers altijd zo veilig mogelijk laten werken.

Ook interessant..