Outplacementbegeleiding wordt steeds vaker toegepast. Toch is het voor veel mensen nog altijd niet duidelijk wat dit precies is. Outplacement, het is nu slechts nog een woord. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar meer ook niet. Het is eigenlijk een ingewikkelde benaming voor ontslagbegeleiding. Wanneer een medewerker dreigt ontslagen te worden, kan een outplacementtraject helpen bij het vinden van een nieuwe baan en om zo dus de gevolgen te verzachten.
De werkgever kan in samenspraak met de medewerker een outplacementtraject opstarten. Let op: dit is geen verplichting. Wel betekent het vaak dat de wegen op vriendschappelijke wijze kunnen scheiden. Daarom geven werkgevers er vaak de voorkeur aan om toch hulp te bieden. Zeker als de oorzaak van het ontslag vooral onmacht is. Bijvoorbeeld omdat er een reorganisatie nodig is. Hij kan de werknemer dan aanmelden bij GORToutplacement om het traject te starten.
Maar wat houdt het outplacementtraject precies in? Wat kun je ervan verwachten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
De inhoud van het traject
Na het gesprek met je huidige werkgever kunnen er waarschijnlijk hevige emoties loskomen. Je weet niet goed wat je moet doen. Waarschijnlijk had je het al wel zien aankomen of juist helemaal niet. De schok blijft even erg. Misschien voel je je ook wel verdrietig of zelfs boos. Die emoties zijn heel normaal en mogen er zijn. Nu het outplacementtraject is aangeboden, vraag je je misschien ook af wat dit dan precies betekent.
De inhoud van het traject is er volledig op gericht om jou te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Ook voor de bovenstaande emoties wordt ruimte gemaakt. Je krijgt een coach toegewezen die samen met jou deze emoties blootlegt. Ze worden niet opgelost en niet weggewuifd. Ze mogen er gewoon zijn. Vervolgens wordt ook ingezoomd op de goede kanten. Nu heb je immers de unieke mogelijkheid om echt de baan te vinden die bij jou past. Misschien wel jouw absolute droombaan.
Om die te vinden, is het echter eerst belangrijk om meer over jouw kwaliteiten te weten te komen. Want wat maakt jou uniek? En hoe zou je deze eigenschappen kunnen toepassen in het werk? De coaches tijdens een outplacementtraject kunnen vaak haarfijn vertellen welke carrière bij jou zou passen. Vervolgens kan er gewerkt worden aan sollicitatietechnieken om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Denk echter niet dat het outplacementtraject stopt zodra jij een sollicitatiegesprek te pakken hebt. Je wordt pas losgelaten als jij daar aan toe bent. De begeleiding stopt dus nooit zomaar.
Wanneer schakel je outplacementbegeleiding in?
In sommige gevallen is een ontslag al maanden voelbaar. Je weet gewoon dat het eraan zit te komen. Niets is nog definitief, maar je voelt het. In dat geval kun je ook al om outplacementbegeleiding vragen. Je kunt geheel vrijblijvend een oriënterend gesprek aanvragen om te kijken wat zij voor jou kunnen betekenen.