Het kan iedereen overkomen: je moet stoppen met je baan vanwege een reorganisatie of je hebt een onoplosbaar arbeidsconflict. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk een andere baan, maar dat kan lastig zijn. Zit jij een soortgelijke positie? Dan is een outplacementtraject wellicht een passend traject voor jou. Tijdens dit traject wordt je begeleid om zo snel mogelijk een nieuwe, passende baan te vinden. Het kan je helpen wanneer je je functie dus niet kunt behouden omdat je onvoldoende functioneert of omdat je te weinig uitdaging vindt in je baan. In dit artikel leggen we je uit wat een outplacementtraject precies in houdt.
De verschillende stappen
Samen met een career advisor ga je verschillende stappen doorlopen. Dit wordt jouw nieuwe routekaart. De stappen kunnen er als volgt uit zien:
- Ontslagverwerking. Het is belangrijk om te verwerken dat je geen baan hebt, want dat kan gewoon flink schrikken zijn. Gedurende de eerste fase staat deze acceptatie en verwerking centraal.
- Zelfanalyse. Bedenken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt zijn de belangrijkste basisvragen om jouw zoektocht te starten naar een nieuwe baan. Je competenties en vaardigheden in kaart brengen zijn daarom cruciaal.
- Arbeidsmarktoriëntatie. Hoe ziet arbeidsmarkt eruit? Welke vacatures zijn er en spreken je aan? Tijd om je CV te updaten en een goede motivatiebrief te schrijven.
- Jobhunting. Samen met een coach worden vacatures gescreend en aangeboden. Ook kun je hier kijken naar nog niet gepubliceerde vacatures, zodat je wellicht één van de eersten bent.
- Nazorg. In deze fase, wanneer je een baan gevonden hebt, kun je rekenen op nazorg. Hier wordt gekeken hoe het gaat en of alles bevalt. Alle vragen kun je hier stellen over contract en proefperiodes.
De duur van een outplacementtraject
Wanneer je hebt besloten aan de slag te gaan en in een outplacementtraject te stappen kun je erop rekenen dat de duur hiervan erg kan verschillen: denk aan 3 maanden tot een jaar. Het hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Een goede stap voor jezelf is het echter altijd!