Heb jij een vacature uitstaan omdat je simpelweg mensen nodig hebt voor het vervullen van één of meerdere functies, dan wil je natuurlijk niet alleen dat je iemand aantrekt die binnen het functieprofiel past op basis van zijn of haar kennis en vaardigheden. Iemand moet ook in het bedrijf passen en uiteraard ook betrouwbaar zijn. om er zeker van de zijn dat iemand binnen het bedrijf past, is het raadzaam een personeelsscreening te doen. Om je een idee te geven wat dit exact is en hoe jij het binnen jouw bedrijf kunt toepassen, hebben we in dit artikelen een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet.
Wat houdt personeelsscreening exact in?
Wanneer jij wilt weten of een eventuele nieuwe werknemer betrouwbaar is, dan kun je deze laten screenen. Er wordt een check uitgevoerd om te achterhalen wat deze persoon in het verleden eventueel allemaal bij de hakken heeft gehad. Zo kan er een goed beeld worden geschetst in hoeverre een eventuele potentiële nieuwe werknemer te vertrouwen is. Hoe dit in z’n werk gaat vertellen we je hieronder.
Wanneer is het voor een werkgever toegestaan een screening te doen?
Kies je er als werkgever voor een personeelsscreening te doen, houd er dan wel rekening mee dat het kan worden gezien als zijnde inbreuk op de privacy. Je zult dus een goede reden moeten hebben om dit richting de werknemer te kunnen rechtvaardigen. Als werkgever ben je overigens verplicht om deze persoon op de hoogte te stellen van het feit dat je een screening gaat uitvoeren. Uiteraard dient de werkgever zich volledig te houden aan alle wet- en regelgeving die hierbij komt kijken.
Hoe gaat het in z’n werk?
Wil jij een screening laten uitvoeren, dan kan dit via verschillende partijen. Eén van deze partijen is Valicare en zij verzorgen het volledige screeningsproces van A tot Z. Zo wordt er eerst een ID-check uitgevoerd. Tijdens deze id check wordt er gekeken of de identiteit van de persoon klopt en of het legitimatiebewijs dat door de persoon zelf is afgegeven ook daadwerkelijk echt is. Daarna wordt er een VOG aanvraag gedaan. Daarmee wordt er gekeken of er in het verleden strafbare feiten zijn gepleegd die raakvlak hebben met de eventuele nieuwe functie van de sollicitant. Als ena laatste stap wordt er een referentiecheck gedaan bij één of meerdere vorige werkgevers. Hier wordt niet alleen gecheckt hoe ze functioneerde, maar ook of ze hier wel echt werkzaam zijn geweest. De laatste stap in deze screening, dat is het diploma. Het diploma dat tijdens gesprek is overhandigd wordt op echtheid gecontroleerd.