Steeds meer werkgevers hebben aandacht voor de mentale gezondheid van hun medewerkers. Dat is ook nodig. Werk is een grote risicofactor voor het mentaal welbevinden van de mens. Tegelijkertijd kan het ook heel veel geluk opleveren. Toch is het niet altijd gemakkelijk om de juiste balans tussen werkdruk en een gezonde dosis stress te vinden. Onvoldoende werkdruk kan verveling opleveren. Dit terwijl een te grote druk juist tot overspannenheid en zelfs een burn-out kan leiden.
Het is prettig wanneer medewerkers lekker in hun vel zitten. Hierdoor zal het verzuim sterk verminderen en heerst er een hogere productiviteit. Maar hoe zorg je hiervoor?
Ingrijpen waar nodig
Als werkgever heb je als het goed is zicht op de medewerkers. Als buitenstaander ben je meestal beter in staat om de situatie in te schatten. Je ziet sneller waar het misgaat. Durf ook te spreken over mogelijke mentale problemen die je ziet ontstaan. Bijvoorbeeld door te vertellen over een burn out coach bij Gortcoaching als je merkt dat iemand overspannen is en het niet meer trekt op de werkvloer. Wanneer je dit taboe weet te doorbreken en er meer over spreekt, zullen werknemers ook sneller contact met je opnemen. Hoe sneller men aan de bel trekt, hoe eerder er stappen ondernomen kunnen worden.
Ga regelmatig het gesprek aan
Veel werkgevers maken de fout om enkel één op één met hun medewerkers te praten als het echt helemaal fout gaat. Dat is natuurlijk niet zo slim, want op die manier ben je eigenlijk altijd te laat als het niet goed gaat. Dan ga je pas praten als het helemaal de verkeerde kant op gaat. Dit, terwijl je veel sneller had kunnen ingrijpen. Daarom is het belangrijk om open te staan voor communicatie en regelmatig het gesprek aan te gaan.
Dit hoeven geen lange gesprekken te zijn. Al is het maar een wekelijks telefoontje of even snel bij elkaar gaan zitten om te vertellen hoe het is, of er nog vragen zijn over het werk en of je hem of haar nog van dienst kan zijn met iets. Weet je van één medewerker dat het minder lekker loopt? Volgt hij bijvoorbeeld relatietherapie Leiden, kampt hij met een depressie of zijn er andere omstandigheden thuis? Plan dan wat vaker een gesprek in. Hiermee versterk je het teamgevoel, neem je iets van de druk af en toon je dat je er altijd bent als dat nodig is.
Vraag advies
Het is helemaal niet erg om zelf ook eens om advies te vragen. Merk je bijvoorbeeld dat het ziekteverzuim toeneemt, dat werknemers sneller vertrekken en dat de sfeer op de werkvloer minder goed is? Dan is het verstandig om eens echt advies te vragen aan de mensen die bij jouw bedrijf werken. Hoe vinden zij dat het gaat? Wat kan er beter? Zij zijn hier dag in, dag uit aanwezig. Dat betekent ook dat ze sneller de knelpunten zien en weten hoe het voor hen beter zal worden. Goed om hier dus extra aandacht aan te besteden.