Home Ondernemen 3 Kenmerken van veiligheidskleding

3 Kenmerken van veiligheidskleding

door Redactie

Veiligheidskleding is je eerste verdedigingslinie tegen ongevallen. Het is belangrijk dat de kleding die je draagt ‚Äč‚Äčalle nodige bescherming biedt. Zo kun je veilig en comfortabel je werk doen. Veiligheidskleding zoals werkbroeken heren is niet iets om lichtvaardig over heen te gaan. Bepaalde kenmerken of normen moeten aanwezig zijn om als veiligheidsuitrusting bestempeld te kunnen worden en in aanmerking te komen voor gebruik op de werkplek. Welke kenmerken zijn dat? Dat lees je hier!

Duurzaamheid

Veiligheidsuitrusting zoals werkbroeken dames moeten duurzaam genoeg zijn om de zware omstandigheden op de werkplek te doorstaan. Dit betekent dat veiligheidskleding bestand moet zijn tegen slijtage en dus stevig moet zijn. Het moet meerdere wasbeurten en de barre weersomstandigheden van je werkomgeving kunnen doorstaan. Je wilt immers niet dat het scheurt of dat er gaten in komen te zitten. Op deze manier kun je verwondingen oplopen en jezelf of anderen in gevaar brengen. De stof moet sterk genoeg zijn bij gebruik in ruwe omgevingen. Veiligheidsuitrusting moet ook duurzaam zijn omdat ze van tijd tot tijd worden blootgesteld aan vuil en roet. Daarnaast moet deze kleding waterbestendig en hittebestendig zijn. Op deze manier wordt je beschermt tegen morsen van bepaalde producten die je huid kunnen verbranden.

Makkelijk aan en uit te trekken

Kleding moet gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn. De beste veiligheidskleding wordt zo ontworpen dat het eenvoudig aan te trekken is, zonder dat er extra handelingen nodig zijn. Het is erg onhandig als je de tijd moet nemen om je veiligheidsuitrusting aan te trekken. Houd er rekening mee dat je er ook voor moet zorgen dat je kledingstuk de bewegingsvrijheid niet beperkt tijdens het werken. Zoek een jas of vest met schouderbanden of zakken. Op deze manier belemmeren ze het heffen of reiken boven het hoofd niet als je taken uitvoert zoals het bedienen van machines en montagewerkzaamheden aan apparatuur of voertuigen.

Ademend vermogen

Ademend vermogen is een maat voor de snelheid waarmee warmte en vocht door het materiaal kunnen ontsnappen. Dit is een belangrijk kenmerk in verschillende omgevingen, maar vooral in warme of vochtige omgevingen waar je veiligheidskleding verzadigd kan raken met zweet of regen. Het vermogen om te ademen helpt je ook warm te blijven bij koud weer. Het laat lucht rond je lichaam circuleren en zorgt voor isolatie zonder vocht vast te houden, zoals katoen. Ademende stoffen zijn vaak gemaakt van synthetische vezels zoals polyester, nylon en spandex.

Ook interessant..