Home Ondernemen Wanneer heb je een VOG nodig?

Wanneer heb je een VOG nodig?

door Redactie

Het kan heel goed zijn, dat wanneer jij ergens wilt komen werken er gevraagd wordt of je een VOG wilt aanvragen. Een VOG is een verklaring die verteld dat je in het verleden niet in aanraking bent geweest met justitie die ook maar enig raakvlak heeft met de functie die je wilt gaan bekleden. Wil jij weten wanneer je een VOG nodig hebt, dan is het goed om onderstaande artikel eens rustig door te lezen. Hierin leggen we je namelijk exact uit wanneer je er één nodig hebt en hoe dit verder in z’n werk gaat. Doe er dus je voordeel mee!

Wanneer is een VOG verplicht

Niet voor iedereen is een VOG verplicht. Het ligt vaak aan het bedrijf zelf of ze er wel of niet om vragen. Toch zijn er ook een aantal beroepen, waarbij het aanvragen en overhandigen van een VOG wel degelijk van belang is. Hierbij moet je denken aan mensen in het onderwijs, de kinderopvang, maar ook voor een taxichauffeur en een rijinstructeur is het aanvragen van een VOG verplicht. Daarnaast zien we ook dat een VOG is de financiële wereld veelal een vereiste is. Met name wanneer jij je begeeft in de bancaire wereld, zal er van je geëist worden dat je een VOG kunt overhandigen.

Hoe vraag je een VOG aan?

Wil jij een VOG aanvragen, dan kan dit op een aantal verschillende manieren. Vaak ontvang je vanuit je werkgever een overzicht met zaken waarop getoetst moet worden. Dit zal vervolgens voor je werkgever in een online omgeving worden klaargezet, waar je na betaling de aanvraag kunt verzenden. Het duurt dan vaak enige tijd alvorens je uiteindelijk je VOG ontvangt of niet uiteraard. Heb jij keurig je VOG ontvangen, dan kun je deze bij je werkgever inleveren en vaak tezamen ook de gemaakte kosten declareren.

Hoe controleer je of een VOG echt is?

Helaas zien we ook wel eens, dat een VOG om wat voor duistere reden dan ook wordt vervalst. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk dat je de ontvangen VOG op een aantal belangrijke punten controleert. Hierbij is het belangrijk dat de VOG beschikt over een raster en het Rijkslogo, maar ook een watermerk en een hologram bevat. Is dit het geval, dan betreft het een officieel document. Ontbreken er één of meerdere zaken, dan is het verstandig om dit op de achtergrond verder te laten onderzoeken.

Ook interessant..