Home Ondernemen Voorraadfinanciering: dit is wat het voor je onderneming kan doen

Voorraadfinanciering: dit is wat het voor je onderneming kan doen

door Redactie

Ben je net je onderneming gestart en wil je je voorraad inkopen waar je uiteindelijk je winst mee gaat maken? Grote kans dat je de financiële middelen nog niet hebt hiervoor. Dat betekent dat je flink moet investeren en dit kan je werkkapitaal weer een deuk geven. Om deze reden zou je je voorraad kunnen financieren. Wat is voorraadfinanciering? En wat zijn de voor-e en nadelen ervan? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is voorraadfinanciering?

Je voorraad financieren betekent dat je geld leent om je voorraad in te kopen. Dit bestaat uit twee onderdelen: een langlopend krediet en een zakelijke lening. Bij het langlopende krediet krijg je doorlopende ondersteuning en neem je alleen geld op wanneer dat nodig is en betaal je ook alleen rente over dat geld wat je opneemt. Over het algemeen zorgt dit ervoor dat je een minimumbedrag hebt om je voorraad zo te houden om in business te blijven. De zakelijke lening is bedoeld voor periodieke inkopen en dus kortlopend. Je kunt hier bijvoorbeeld piekmomenten mee oppakken, zoals de feestdagen. De hoogte van dit bedrag is meestal gelijk aan de inkoopwaarde.

Wanneer is het een idee om je voorraad te financieren?

Je kunt bijvoorbeeld je voorraad financieren als je een grote order plaatst, voor de feestdagen of tijdens een uitverkoop extra voorraad wil inslaan, een nieuw assortiment wil inkopen of je zaak gaat uitbreiden.

De voor- en nadelen van voorraadfinanciering

De voordelen voor voorraadfinanciering liggen redelijk voor de hand: je kunt direct investeren in de groei en ontwikkeling van je bedrijf, zonder dat je werkkapitaal een klap krijgt. Je kunt dus aan je financiële verplichtingen blijven voldoen. De nadelen van een voorraadfinanciering is zoals bij iedere lening: je moet elke maand rente en aflossing betalen. Is je voorraad minder waard geworden, dan kan de financiering je juist geld kosten in plaats van iets opleveren.

Voorraadfinanciering is dus een kortlopende zakelijke lening en in principe de slimste manier om tijdelijk extra financiële ruimte te creëren, bijvoorbeeld voor het inkopen van je voorraad.

Ook interessant..