Home Ondernemen Lean Six Sigma: Wat is het verschil tussen een Green en Black belt?

Lean Six Sigma: Wat is het verschil tussen een Green en Black belt?

door Redactie

Bedrijven en organisaties kunnen niet zonder procesverbetering, en Lean Six Sigma is een prominente methodologie die zich in het specifiek richt op het verminderen van verspilling en het verhogen van operationele efficiëntie. Binnen dit Lean-systeem zijn er verschillende certificeringsniveaus die de bekwaamheid van professionals in deze methodologie markeren – twee van de meest herkenbare zijn de Green Belt en de Black Belt. Maar wat onderscheidt deze twee eigenlijk van elkaar? Hieronder bespreken we de kernverschillen tussen deze twee populaire belts van Lean Six Sigma en hoe ze in de praktijk worden ingezet.

Opleidingsniveau en ervaring

Green Belt:

Mensen die een Green Belt hebben afgerond, beschikken over een fundamentele kennis van de Lean Six Sigma methodologie. Dit betekent dat ze een training hebben ondergaan in de basisprincipes van de methodologie en in staat zijn om deze principes toe te passen op verscheidene projecten binnen hun dagelijkse functie. Ze zijn echter geen experts in de Lean-aanpak en hebben meestal een parttime verantwoordelijkheid in relevante projecten die ze combineren met hun reguliere baan.

Black Belt:

Black Belts zijn daarentegen aangeschreven als de experts in Lean Six Sigma. Met de uitgebreidere training die ze hebben ondergaan, beschikken ze over diepgaande kennis van de Lean betekenis en technieken. Zo kunnen ze een leidende rol in grotere en complexere projecten vervullen en zijn ze fulltime betrokken bij meerdere Six Sigma-projecten.

Rol en verantwoordelijkheid

Green Belt:

Als Green Belt-professional ben je doorgaans betrokken bij kleinere projecten binnen een functionerende afdeling of team. Het biedt de mogelijkheid om als projectleiders te werken, voor eenvoudige projecten of als teamleden in complexere Black Belt-projecten.

Black Belt:

Als Black Belt beschik je over de kennis en ervaring om leiding te nemen in grotere, cross-functionele projecten. Dit betekent ook dat ze teams van Green Belts kunnen begeleiden, training geven, en fungeren als mentors. Met hun verantwoordelijkheid om complexe statistische analyses uit te voeren en het nemen van strategische beslissingen te nemen op basis van data, worden ze als waardevol beschouwd op het gebied van het volledig uitvoeren van de Lean-aanpak.

Diepte van statistische analyse

Green Belt:

Een Green Belt heeft training gekregen in statistische technieken, maar toch is hun focus vaak beperkt tot basisstatistieken en eenvoudigere analysetools, zoals Pareto-diagrammen, oorzaak-gevolg diagrammen en basishistogrammen.

Black Belt:

Black Belts daarentegen, staan bekend om hun diepgaande kennis in geavanceerde statistische analyses. Hierbij kan gedacht worden aan zaken zoals regressieanalyse, hypothesetesten en Design of Experiments (DoE). Op die manier kunnen ze complexe datapatronen interpreteren en strategische inzichten verkrijgen die vaak niet direct zichtbaar zijn voor minder getrainde professionals.

Conclusie

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat de keuze voor het nastreven van een Green of Black Belt afhangt van de carrièredoelen, ervaring en het gewenste niveau van betrokkenheid bij projecten gericht op procesverbetering. Toch blijft het belangrijkste doel hetzelfde, ongeacht het Lean-niveau: het leveren van uitstekende waarde aan klanten, door middel van de eliminatie van verspilling en de optimalisatie van processen!

Ook interessant..