Home Ondernemen Hoe kies je de juiste magazijnstelling?

Hoe kies je de juiste magazijnstelling?

door Redactie

Hoe kies je de juiste magazijnstelling? Als eigenaar of beheerder van een magazijn begrijp je ongetwijfeld het belang van een efficiënt opslagsysteem. Magazijnstellingen spelen een cruciale rol bij het organiseren van goederen en zorgen voor gemakkelijke toegang. Maar met het grote aanbod aan opties op de markt kan het lastig zijn om de juiste magazijnstelling te kiezen die perfect aansluit bij jouw specifieke behoeften. In dit artikel meer over de verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden bij het selecteren van de ideale magazijnstelling.

Breng je behoeftes in kaart

Kijk allereerst grondig naar je behoeftes. Denk na over het type goederen dat je wilt opslaan, de omvang van je voorraad en hoe gemakkelijk je bij de producten moet kunnen. Moet je bijvoorbeeld snel toegang hebben tot al je producten of kunnen sommige items op de achtergrond worden geplaatst? Door een duidelijk beeld te krijgen van je behoeftes, kun je bepalen welk type magazijnstelling het beste past bij jouw situatie.

De ruimte optimaliseren

Bij het kiezen van een magazijnstelling moet je ook nadenken over hoe je de ruimte kunt optimaliseren. Magazijnen hebben meestal beperkte ruimte, dus je wilt de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk benutten. Denk aan de hoogte van je magazijn en of je gebruik wilt maken van verticale opslagruimte. Hoge stellingen met meerdere niveaus kunnen de beschikbare ruimte beter benutten en de opslagcapaciteit vergroten.

Type magazijnstellingen

Bij het kiezen van een magazijnstelling heb je de keuze uit verschillende soorten, elk met hun eigen voordelen en geschiktheid voor specifieke toepassingen. Palletstellingen zijn ideaal voor het opslaan van pallets en bieden gemakkelijke toegang tot individuele pallets. Legbordstellingen hebben verstelbare planken en zijn perfect voor het opslaan van kleinere items, met goede zichtbaarheid en eenvoudige toegang. Als je lange en zware items zoals buizen of planken opslaat, zijn draagarmstellingen de juiste keuze dankzij het ontbreken van voorste kolommen. Voor een hoge opslagdichtheid en het opslaan van grote hoeveelheden van dezelfde goederen zijn inrijstellingen met het “last-in, first-out” (LIFO) systeem geschikt.

Duurzaamheid en veiligheid

Houd ook rekening met de duurzaamheid en veiligheid van de magazijnstelling. Zorg ervoor dat de stellingen stevig zijn gebouwd en bestand zijn tegen de belasting die jouw goederen met zich meebrengen. Controleer ook of de stellingen voldoen aan de veiligheidsnormen en of er beveiligingsfuncties beschikbaar zijn, zoals veiligheidsklemmen of beschermende hekken. Met deze tips kun je een weloverwogen keuze maken.

Ook interessant..