Home Ondernemen Het belang van een goed werving- en selectieproces

Het belang van een goed werving- en selectieproces

door Redactie

Als bedrijf is het belangrijk dat je precies weet hoe je de juiste mensen kunt aannemen. Hoe hecht je als team ook bent, de kans is altijd aanwezig dat er één of meerdere mensen vroeg of laat vertrekken. Omdat je natuurlijk niet wilt dat er iemand binnenkomt die niet voldoet aan de eisen die je als bedrijf stelt voor een bepaalde functie, is een goed beleid dus ontzettend belangrijk. Toch zien we dat dit in de praktijk vaak te wensen overlaat en veel werkgever niet de juiste tijd en aandacht geeft aan het selecteren van het juiste personeel. Omdat een goed werving- en selectieproces niet alleen belangrijk is voor de kwaliteit van het personeel, maar nog veel meer voordelen  heeft, hebben we de belangen voor je op een rijtje gezet.

Het belang van zorgvuldige selectie

Een goede selectieprocedure heeft vele voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat er geen tijd en middelen worden verspild aan kandidaten die niet passen bij de functie of het bedrijf zelf. Door alleen de meest gekwalificeerde kandidaten uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, kan de werkgever zijn tijd effectief besteden en zich alleen richten op de potentiële kandidaten. Ook zorgt het ervoor dat je weet wat je in huis haalt. Niet voor niet zijn er steeds meer bedrijven die al tijdens de selectieprocedure vragen een VOG te kunnen overleggen. Zo kun je een VOG digitaal aanvragen, maar ook een VOG aanvragen gemeente. Dit zorgt ervoor dat je precies weet of iemand in de afgelopen jaren een strafbaar feit heeft gepleegd, wat invloed kan hebben op bepaalde keuzes.

Stappen in een goede selectieprocedure

Een goede selectieprocedure begint met het opstellen van een gedetailleerd functieprofiel. Hierin worden alle vereisten en competenties van de functie duidelijk uiteengezet. Op basis hiervan kan de werkgever criteria opstellen om sollicitanten te beoordelen. Vervolgens kan een werkgever gebruik maken van verschillende selectiemethoden, zoals het screening van cv’s, het afnemen van interviews en het uitvoeren van assessments. Het is belangrijk om deze methoden zorgvuldig te kiezen en af te stemmen op de specifieke functie en het bedrijf. Zorg er daarnaast ook voor dat je weet wie je sollicitant is en welke achtergrond hij of zij heeft. Een digitaal VOG aanvragen voor een potentiële werknemer is daarom dus ook helemaal niet vreemd. Kunnen ze deze niet overleggen, dan betekent dit dat ze in de afgelopen jaren iets hebben gedaan wat juridisch gezien niet door de beugel kan.

Bespaar tijd en geld

Wanneer je het proces eenmaal goed hebt staan, dan scheelt je dit enorm veel tijd en ook geld. Door iedere sollicitant namelijk op dezelfde manier te werven, weet je ook zeker dat de kandidaten die bij je binnenkomen, ook voor het grootste deel voldoen aan je eisen. Uiteindelijk kan het natuurlijk wel zo zijn dat iemand na een eerste of tweede gesprek of het doen van een assessment toch niet helemaal past, maar deze kans is wel een stuk kleiner, dan wanneer je lukraak mensen gaat benaderen of iedereen zomaar op gesprek laat komen. Je kunt je dus wel voorstellen hoeveel tijd en uiteindelijk ook geld je dit scheelt.

Ook interessant..