Ben je zelfstandig ondernemer en vind je het heerlijk om voor je eigen onderneming bezig te zijn? Dan is het belangrijk dat je een duidelijke en complete administratie bijhoudt. Facturen zorgen ervoor dat je geld aan je onderneming verdient en je uiteindelijk een mooie omzet en winst maakt. Op deze pagina lees je welke gegevens niet op je facturen mogen ontbreken, op welke manier je een factuur programma voor je administratie kunt inzetten en hoe je er als zzp’er voor zorgt dat je openstaande facturen zo snel mogelijk betaald worden. Als laatste lees je hoe lang je facturen en je administratie voor de Belastingdienst dient te bewaren.
Facturen maken
Zorg ervoor dat deze gegevens in ieder geval op je factuur staan want online facturen maken hoeft niet lastig te zijn. Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, ben je verantwoordelijk voor ieder segment dat met je onderneming te maken heeft. Zo ook de opmaak van de facturen. Een factuur dient aan wettelijke eisen te voldoen. Je dient je eigen btw- en KvK-nummer te vermelden, de factuurdatum en het factuurnummer, de datum van levering en het type dienst of product dat je aan de klant levert. Verder dien je het adres van je eigen onderneming en het adres van de klant op de factuur te vermelden.
Het aantal goederen of diensten moet op de factuur staan, net zoals het bedrag dat de klant exclusief én inclusief btw betaald. Zorg ook dat het btw-tarief vermeld staat, vaak gaat het om 21% btw, maar dit kan ook afwijken.
Kies voor een makkelijke aanpak en gebruik een factuur programma
Een factuur programma helpt je om je facturen online met een paar klikken op de knop in orde te brengen. Digitaal factureren is dan dus erg eenvoudig. Daarnaast kun je vaak makkelijker belastingaangifte doen door een factuur programma te gebruiken. Dit programma kan namelijk per kwartaal of jaar je omzet en btw-betalingen inzien. Verder helpt een online programma je om je administratie digitaal op één plek bij elkaar te houden. Zo kan je overal en wanneer je maar wil belangrijke zaken opzoeken, mocht dat in de toekomst eens nodig zijn.
Hoe zorg je als zzp’er voor een snelle betaling van openstaande facturen?
Allereerst is het belangrijk om duidelijke afspraken met je klanten of opdrachtgevers te maken omtrent betalingen en de momenten waarop je factureert. Hanteer altijd de afgesproken betaaltermijn en herinner je klanten er vriendelijk aan als de betaaltermijn verlopen is. Werk je met een opdrachtgever samen? Laat hem/haar dan een contract ondertekenen waarin je vermeldt op welke manier en binnen welke termijn je de facturen tegemoet wenst te zien. Verder is het belangrijk dat je factuur aan de wettelijke eisen voldoet. Een factuur die niet aan de eisen voldoet, is helaas niet rechtsgeldig.
Verder kun je als zzp’er hulp vragen aan bedrijven die je debiteurenbeheer bij je uit handen kunnen nemen. Zij zorgen er dan voor dat je facturen op tijd betaald worden door je klant of opdrachtgever. Je zou ook factoring kunnen overwegen!
Hoe lang dien je als zelfstandig ondernemer je facturen te bewaren?
Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, is het belangrijk dat je de administratie voor je onderneming op orde houdt. De Belastingdienst kan je namelijk om bepaalde stukken vragen. Als je deze niet kunt aanleveren, bestaat de kans dat je een boete krijgt. Gelukkig bestaan er allerlei handige programma’s waarmee jij je administratie online kunt regelen. Facturen en bonnetjes dien je 7 jaar lang te bewaren. De facturen voor onroerende goederen dienen zelfs 10 jaar bewaard te blijven. Voorkom problemen en zorg dat je administratie voor jezelf en de Belastingdienst in orde is.