Vraag je jezelf af hoe het zit met btw op verzekeringen? Dan ben je niet de enige. Er is nogal wat onduidelijkheid over of er nu wel of niet btw wordt berekend over verzekeringen. Als je ondernemer bent heb je als het goed is ook een aantal verzekeringen afgesloten, zoals een rechtsbijstandverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar wanneer je de boekhouding gaat doen komt natuurlijk onherroepelijk de vraag boven of er btw zit op de verzekering die je hebt afgesloten, en of je dus de btw kunt aftrekken van de voorbelasting. In dit artikel proberen we antwoord te vinden op de vraag hoe dat nu eigenlijk zit met btw op verzekeringen.
Zit er btw op verzekeringen?
Hier kunnen we heel kort over zijn: In Nederland wordt er geen btw gerekend over verzekeringen. Er is dus ook geen btw die je kunt aftrekken van de voorbelasting. Je betaalt wel assurantiebelasting over een verzekering, en dat is hoe alle verwarring waarschijnlijk is ontstaan. De hoogte van de assurantiebelasting is namelijk 21%, wat net zo hoog is als het hoge tarief van de omzetbelasting. Veel mensen denken daardoor dat de assurantiebelasting aftrekbaar is, net als de btw. Maar dat is niet het geval. Assurantiebelasting is niet aftrekbaar.
Verzekeringspremies aftrekken van de winst
Je kunt wel de verzekeringspremie opvoeren als kosten. Dat betekent dat je de kosten voor de verzekeringspremies kunt aftrekken van de winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Houd er wel rekening mee dat je alleen zakelijke verzekeringen kunt aftrekken, en dat je dus niet de kosten voor je inboedelverzekering kunt opvoeren. Er is wel iets anders aan de hand met de premie over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekeringspremie kun je namelijk niet aftrekken van de winst, maar kun je wel aftrekken van de inkomstenbelasting.