Home Ondernemen Alles over het bedrukken van kartonnen dozen

Alles over het bedrukken van kartonnen dozen

door Redactie

Er zijn diverse formaten beschikbaar voor uiteenlopende doeleinden als het gaat om verpakkingen. Het maken van de juiste keuze in verpakking is van belang om je producten tijdens het transport optimaal te beschermen en om de juiste uitstraling te creëren. Wil je bedrukte dozen op maat bestellen om je producten op te laten vallen, maar weet je niet welke opties er beschikbaar zijn? In dit artikel zullen we de verschillende methoden voor het bedrukken van kartonnen dozen bespreken.

Stempel bedrukking

Een voordelige optie voor het bedrukken van kartonnen dozen bij Superdoos is door middel van een cliché. Een cliché fungeert als een stempel waarmee je de gewenste opdruk op de dozen kunt aanbrengen. Aangezien deze stempel slechts een eenmalige investering vereist, is dit de voordeligste manier van bedrukken.

Lamineren

Een andere optie voor het bedrukken van kartonnen dozen is lamineren. Dit houdt in dat er een dunne kunststof folie met bedrukking op de doos wordt aangebracht. Lamineren kan worden vergeleken met plastificeren, omdat het de kartonnen doos beschermt tegen vocht, vuil en andere invloeden. Hoewel het lamineren van dozen zorgt voor een luxe uitstraling van de verpakking, is het ook een duurdere manier van verpakken.

Flexo bedrukking

Deze bedrukkingstechniek wordt gezien als een vorm van hoogdruk, waarbij een cliché als stempel wordt gebruikt met roterende hoogdruk. Simpel gezegd kan dit worden beschreven als het aanbrengen van een dunne inkt op waterbasis, wat ideaal is voor het bedrukken van papier en karton. Een beperking van de flexo-bedrukking is dat het niet geschikt is voor het bedrukken van gedetailleerde foto’s of afbeeldingen op een kartonnen doos. De bedrukking wordt daarom meestal toegepast op steviger karton, zoals dozen voor fruit of groenten of grote, zware palletdozen. Het voordeel van deze techniek is echter dat de kosten voor bedrukking minimaal zijn bij grote hoeveelheden.

Full colour bedrukking

Full colour bedrukking is een druktechniek waarbij het ontwerp rechtstreeks op het karton wordt gedrukt met behulp van speciale printers en inkten. Het ontwerp wordt niet op het karton geplakt en er is geen sprake van vouwen en vastplakken aan de achterkant. Full colour bedrukking kan worden toegepast op verschillende soorten producten, waaronder displays, verpakkingen en reclamemateriaal.

Laat je informeren

Het kan lastig zijn om te bepalen welke bedrukking geschikt is voor het beoogde doel van de kartonnen doos. Elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is daarom raadzaam om je eerst goed te laten informeren om te kijken welke soort bedrukking het beste bij jouw dozen past. Soms is het zelfs mogelijk om samples aan te vragen voordat je een definitieve keuze maakt. Zo kun je het verschil goed zien en een weloverwogen beslissing nemen.

Ook interessant..