Home Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO): betekenis, voorbeelden en tips!

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO): betekenis, voorbeelden en tips!

door Redactie

De meeste mensen kennen de term Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wel omdat ze de term steeds vaker horen vallen, maar wat het precies betekent weten de meeste mensen niet. Hieronder de betekenis van MVO, voorbeelden en tips om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf ook een bijdrage kan leveren aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en hier zelf ook nog van kan profiteren.

MVO betekenis

Zoals hierboven beschreven staat MVO voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit kun je op vele manieren bereiken en je kunt ook op vele manieren een steentje bijdragen met je bedrijf. Het betekent dat je verantwoordelijkheid draagt voor de maatschappij en dit ook oprecht van belang vindt. Veel ondernemingen die hier druk mee bezig zijn, laten dit dan ook blijken vanuit hun missie/visie of de kernwaarden die hier gedeeltelijk op gericht is of het is op te maken uit hun huisstijl. MVO bestaat uit beleid wat gestoeld moet zijn op drie peilers; planet, people en profit.

De 3 p’s: People, Planet, Profit

Wanneer het gaat over duurzaam ondernemen wordt er vaak gepraat over de 3 p’s: People, Planet en Profit. Vaak wordt MVO dan ook in een adem genoemd met People, Planet, Profit (PPP). De 3 p’s worden gezien als pijlers van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Hieronder lees je meer over de 3 p’s van duurzaamheid.

Planet

Bij ‘planet’ probeer je als onderneming zijnde vooral je steentje bij te dragen in de vorm van duurzaam ondernemen zoals het gebruik maken van zonnepanelen om stroom op te wekken, afval goed scheiden, laadpalen voor de auto’s van het personeel, verwarmen via een warmteketel en dergelijke. Je bent bij ‘planet’ dus vooral bezig met het klimaat en het milieu om hier in positieve zin als onderneming zijnde een steentje aan bij te dragen.

People

Uiteraard staat personeel/mensen oftewel ‘people’ centraal binnen jouw bedrijf. Heb je goed personeel? Zorg er dan ook goed voor en zorg er tevens voor dat het personeel graag voor je wilt werken! Je zorgt voor een veilige en fijne werkomgeving voor je personeel, waarin ruimte is voor eigen ideeën, creativiteit en een motiverende omgeving. Bied je mensen die moeilijker aan werk komen met bijvoorbeeld autisme of een handicap een baan aan, dan ben je ook bezig om je steentje bij te dragen aan een ‘betere wereld’ oftewel MVO.

Profit

Rendement oftewel ‘profit’ zal op langere termijn je beloning zijn als je zorgt dat de 3 peilers binnen het maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen je bedrijf aanwezig zijn. Dit zal uiteindelijk rendement opleveren als consumenten kritischer gaan kijken naar producten en diensten en eerder gaan voor duurzamere oplossingen of bedrijven die met duurzaamheid bezig zijn. Uiteindelijk zal MVO zich dus altijd terug betalen in wat voor vorm dan ook. Is het niet in financiële vorm, dan is het wel in de vorm van extra dankbaarheid en bewustwording over bepaalde zaken zoals duurzaamheid en het milieu dankzij jouw onderneming.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen voorbeelden

Enkele voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen kunnen zoals al eerder genoemd is zonnepanelen zijn die je gebruikt op de loods van je onderneming. Of het installeren van laadpalen voor elektrische voertuigen op de parkeerplaats, het wekelijks voorzien van je personeel van een fruitmand op de werkvloer, het doneren of deelnemen aan goede doelen of maatschappelijke projecten, mensen met een moeilijke toegang tot de arbeidsmarkt een baan aanbieden, duurzame producten of diensten leveren of samenwerkingen aangaan met bedrijven die duurzaam produceren of op een andere manier bezig zijn met de belasting van het klimaat of het milieu.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen om maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen? Begin dan met het verduurzamen van je bedrijf zoals het aan laten leggen van zonnepanelen of het laten installeren van laadpalen. Je werkt dan direct aan de peilers ‘profit’ en ‘planet’. Vanuit hier kun je verder gaan werken om je bedrijf te verduurzamen of verdere stappen te ondernemen in het MVO. Je eerste stap richting maatschappelijk verantwoord ondernemen heb je hiermee gezet, weer een stapje richting een betere wereld.

Ook interessant..